22_03_29_erdmost_nincskep

Nőtt a patikák forgalma a koronavírus miatt

22_03_29_erdmost_nincskep

Nőtt a patikák forgalma a koronavírus miatt

Az év végéhez közeledve a hazai patikák nagymértékű, csaknem 48 milliárd forintos vényköteles gyógyszereladást produkáltak novemberben. A koronavírus-járvány második hulláma éreztette a hatását ezen a piacon is. Az Érd TV által megkérdezett diósdi gyógyszertárban is megfigyelhető volt a jelenség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár a komplett kiskereskedelmi forgalom halványan teljesít a korábbi évekhez képest a koronavírus-járvány miatti óvatosság és korlátozások miatt, vannak nyertesei és vesztesei a pandémiának.

A legfrissebb adatok szerint 2020 novemberében 47,7 milliárd forintnak megfelelő vényköteles támogatott gyógyszert adtak el a hazai gyógyszertárak. A novemberi forgalom októberhez képest további 1,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,3 százalékos bővülést ért el. Az e havi teljesítmény a harmadik legnagyobb forgalmi mérés az elmúlt 2 évben. Az erős novemberi forgalmat a 2020. januári 48,5, illetve a 2020. márciusi 59,2 milliárd forintos gyógyszereladások haladták csak meg. Az évkezdet miatt januárban jellemzően magasabbak az eladások, míg a márciusi rekordforgalom a koronavírus okozta patikarohamnak volt köszönhető.

Baloghné dr. Nagy Krisztina, diósdi szakgyógyszerész az Érd TV Híradójának elmondta, hogy a forgalomnövekedés náluk is megfigyelhető volt, főleg a vényköteles gyógyszereket váltották ki a páciensek: több havi adagot egyszerre. Ezeken felül rengeteg C és D-vitamint vittek a környéken élők, továbbá sokan voltak, akik vérnyomásmérőt, valamint véroxigén- és pulzusmérő eszközt vásároltak otthonra. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email