22_03_29_erdmost_nincskep

Kötelező irodalom újragondolva

22_03_29_erdmost_nincskep

Kötelező irodalom újragondolva

Soha sehol nem adták még elő József Attila örök klasszikus Altatóját úgy, mint tette azt Für Anikó a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban egy tucat másik jól ismert verssel együtt, hacsak nem az Örkény Színházban, ahol Mácsaiék fogták és leporolták a kicsit megkopott, már unalomig hallgatott kötelező lírát, hogy teljesen új köntösben tárják azt a közönség elő az Anyám tyúkja című versmondó esteken. A Jászai Mari-díjas színésznő innen hozott magával jó pár költeményt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Mit csinál Edward király, angol király? Mihez ne fogjon senki könnyelműen? Mi történik őszi éjjel a galagonyával?  A válaszokat egyformán tudjuk. Ha valamiben, ebben egyek vagyunk. De jó! Egy versantológia van a fejünkben, kinél szűkebb, kinél bővebb, de a magja közös. Rágcsálja az idő, strófák, sorok, jelzők kihullnak, néha a szerző neve is. De makacsul mégis úgy képzeljük: valahol ott él bennünk az az antológia. A kályha, ahonnan elindulunk,  ami megszabja viszonyunkat a nyelvünkhöz. Van, akiben folyvást bővül, van, akiben egyre kopik, de akkor is olyan parázs, ami lángra kap, ha ráfújnak. Idealisták volnánk? Tegyünk egy próbát!”, írja az Örkény Színház az Anyám tyúkja című verses előadás ismertetőjében, ahol mintegy 100 jól ismert magyar vers hangzik el.

Für Anikó most ezekből szemezgetett a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban tartott előadásán. Azért ő, mert a könyvtár rendszeresen megkérdezi az olvasóit, kit látnának szívesen a kulturális programok főszereplőiként náluk, és a Jászai-díjas színésznőt igen sokan várták már. Für Anikó pedig nem okozott csalódást sallangoktól mentes produkciójában. Az altatást például egészen valósághűen, egy mindennapi végtelen történetben résztvevő anyuka szemszögéből adta elő.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email