Kevesebb gáz fogy mostantól a százhalombattai Dunamenti Erőműben

A zöld jövő alakításában mindenkinek van feladata. Évi közel 22 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását célozza a Dunamenti Erőmű legújabb energiahatékonysági intézkedése.

A többszáz millió forintos beruházással kialakított fűtési technológia jelentősen csökkentette az erőmű saját működéséhez szükséges energiafelhasználását, 4000 MWh-val mérsékelve ezzel a gázfogyasztást.

A villamosenergia-rendszer zöld átmenetéhez elengedhetetlenek a könnyen szabályozható és rugalmas eszközök, mint amilyen a Dunamenti Erőmű is. A fenntartható működés biztosításához az elmúlt években számos modernizációs és karbantartási projektet hajtottak végre a létesítményben, az így kialakult erőművi infrastruktúra mérete pedig további energiahatékonysági lépésekre adott lehetőséget. Az új fűtési technológia bevezetését a lecsökkentett energiafelhasználás és az ezáltal jelentősen visszaesett kapacitásigény tette lehetővé.

„Jelentős anyagi és munkaráfordítást igényel a környezetbarát működés folyamatos fejlesztése, de megéri, hiszen ezzel nemcsak a saját jövőnkbe fektetünk be, hanem az energiatermelésben betöltött szerepünket is újraértelmezzük” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A fűtési technológia cseréjével a korábbi jóval nagyobb erőművi infrastruktúrához méretezett, földgáztüzelésű gőzkazán helyett egy harmad akkora teljesítményű (15 MW -> 5 MW), de sokkal jobb hatásfokú melegvízkazán működik a továbbiakban. Ezzel párhuzamosan a fűtési rendszer is átalakult (gőzösről melegvizessé), emellett az auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus hőszabályozással a technológiai (nyersvízmelegítési) hőigény kontrollálható, ami további megtakarítást jelenthet. A kazán hatásfokának javulása mellett a korábbi gőzrendszerből fakadó szállítási veszteségeket, illetve a szabályozott új rendszerrel a túlfűtés okozta veszteségeket egyaránt meg lehet előzni.

A Dunamenti Erőmű becslései szerint az új fűtési rendszerrel évi 4000 MWh gázfogyasztást lehetséges megtakarítani, ami a fűtési földgáz felhasználásuk felét teszi ki. A megtakarított földgázzal pedig megközelítőleg évi 22 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása érhető el.
 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink