22_03_29_erdmost_nincskep

Így vigyázzunk magunkra a strandon

22_03_29_erdmost_nincskep

Így vigyázzunk magunkra a strandon

Riasztó adatokat hallani arról, évente hány ember leli halálát a nyári strandolás közben. A biztonságos fürdőzés szabályairól Illés Zoltán vízimentőt kérdeztük, aki számos jó tanáccsal látja el olvasóinkat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Illés Zoltán leszögezte, sok esetben az emberi felelőtlenség okozza a baleseteket. Kezdve ott, hogy nem megfelelő helyet választunk a fürdőzésre. A szakember egyik legfontosabb tanácsa, hogy csakis kijelölt strandon fürödjünk, ahol van vízi mentő, valamint bójákkal leválasztott terület, vízbe vezető lépcső és homokos partszakasz szolgálja a biztonságunkat. Bár banálisnak tűnhet, mégis fontos, hogy legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, mert előfordulhat, hogy ezen múlik egy emberélet.

Fiatalok körében roppant népszerű az éjszakai fürdőzés, noha „nyílt vizű strandon napnyugtától napkeltéig tilos a fürdőzés.” Nem véletlenül, sötétben ugyanis nagyon nehéz tájékozódni a vízben, kevesen vannak a parton, akik segítséget tudnának nyújtani, ráadásul a víz olyan mértékben viszi a hangot mindenfelé, hogy nagyon nehéz megállapítani, honnan jön a segélykiáltás.

Aranyszabály, sokan mégsem tartják be: felhevült testtel lassan megyünk a vízbe! Fel kell készíteni a szervezetünket a várható hőmérséklet-különbségre. „Alapvető az is, hogy olyan vízbe, aminek nem látjuk az alját, nem ugrunk bele, mert nem tudjuk, mi van alattunk, nem látjuk, kire vagy mire ugrunk rá, és azt sem vagyunk képesek megállapítani, milyen mély a víz.”

Kis gyereket ne engedjünk egyedül a vízbe! Mindig legyen valaki a gyerekkel a vízben, ne a partról figyeljük, mert ha a gyerek elmerül, mire a szülő odaér, már lehet, hogy késő lesz. Ugyanilyen fontos, hogy ne egyedül menjünk úszni. Ha valaki elmerül, az egyetlen, aki ezt észre fogja venni, az, aki vele van.

Fontos szabály hogy sosem szabad a parttól eltávolodni, még egy kiváló úszót is érhet hirtelen rosszullét, vagy meglepheti egy nagyobb hullám, amire nem volt felkészülve. A pánik az egyik legnagyobb veszély, és ezt mindenképpen el kell kerülni.

A fiatalok előszeretettel ugrálnak be vízibicikliről a vízbe, ami számos baleset okozója. Nem tudjuk, milyen mély a víz ott, ahol ugrunk, és ezzel két probléma is van. „Azt hiszem, hogy mély a víz, miközben nem az, és egy rosszul sikerült fejesből komoly tragédia történhet. A másik eset, amikor azt gondolom, hogy még leér a lábam, pedig már nem. Nem az történik, amire számítottam és pánikba esek.”

Nagyon veszélyesek a felfújható eszközök is, hiszen könnyen felhasad a vékony műanyag és ez akár tragédiához is vezethet. Kerüljük a gumimatracon való elsodródást is. Nyílt vizeken gyakran fúj a szél, és nagyon könnyen viszi ezeket a gumimatracokat még úgy is, hogy rajta fekszünk és egy nagyobb hullám akár fel is boríthat bennünket, így nagyon veszélyes ezekkel eltávolodni a parttól. Ha pedig egy strandjátékot felkap a szél és elviszi, sose menjünk utána! „Lehetetlen lesz utolérni, az ember előbb-utóbb elfárad és feladja, de azzal nem számol, hogy miután elfáradt, ki is kell úsznia, ráadásul széllel szemben.”

Ha esetleg bárkinek a Dunába támad kedve úszni, ne tegye, hacsak nem talál kijelölt strandot. Minden egyéb esetben szigorúan tilos és roppant veszélyes a fürdőzés a folyóvizekben. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyóvizeknek az állóvizekkel ellentétben van sodrásuk, és a vízben lehetnek olyan mozgások, örvények, amik, ha le nem is húzzák a mélybe az embert, de megijeszthetik. Nem tudni, milyen uszadék tárgyak vannak a víz felszíne alatt kicsivel, akár végzetes is lehet egy ilyenbe beleakadni. Kifejezetten veszélyes és tilos hidak pilléreinél, zsilipek környékén és kikötőkben fürdeni.

Mit tegyünk akkor, ha úgy látjuk, valaki bajba került a vízben? A válasz engem is meglepett, hiszen az ember ösztönösen menne segíteni, de jobban belegondolva teljesen érthető, miért tilos a fuldokló után úszni. A legfontosabb, hogy azonnal hívjunk segítséget, maradjunk a bajba jutott közelében, és igyekezzünk kommunikálni vele! Megpróbálhatunk valamilyen tárgyat a keze ügyébe juttatni, ami segíti őt a felszínen maradásban, de semmiképp se ússzunk oda hozzá! „Egy vízben fuldokló félti az életét, bárki megközelíti, csak eszköz lesz számára, hogy ő fenn maradjon a víz felszínén. Úszva nagyon nehéz megfogni egy embert és kihúzni őt a partra, ő ösztönösen tolni fogja magát felfelé, kapaszkodni fog az illetőbe és akaratán kívül őt fogja lenyomni a víz alá.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email