22_03_29_erdmost_nincskep

Csomózott dísztárgyak

22_03_29_erdmost_nincskep

Csomózott dísztárgyak

Reneszánszát éli az ősi csomózási technika, a makramé, amely időről időre alkotásra ösztönzi a kézműveskedőket, hogy a legkülönbözőbb dísztárgyak készüljenek ezzel a technikával. A Szepes Gyula Művelődési Központ előtéri tárlóiban február 6-tól Mengyán Anikó munkái láthatók.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tárlókban látható alkotások legfőbb jellegzetessége a manapság egyre kedveltebb természetesség. Mengyán Anikó natúr fonalakból, natúr, föld színekkel szeret dolgozni, talán akaratlanul is utalva ezzel a technika ősi jellegére. E csomózásos módszer eredeti változatát arab takácsok alkalmazták először a szőttesek befejező motívumaként, ebből vált aztán az idők folyamán önálló műfajjá. Ismerte természetesen ezt a technikát Mengyán Anikó korábban is, de a makramézás szenvedélye alig több mint egy éve ragadta magával, ennek eredményét láthatjuk a kis kiállításon.

Az alkotó – ahogy mondja magáról – szereti a pontosságot, a precizitást, de nem áll tőle távol egy kis „hippis bohémság” sem. Girlandokat, virágtartókat, könyvjelzőket, bortartókat, poháralátéteket látunk a szekrényekben, meg azt, hogy az alkotó szeret kísérletezni. Nem véletlenül, hiszen a kreativitás mindig jellemezte, kicsi korai óta szeret rajzolni, varrni, szőni, s ezt az érdeklődést egy művészeti középiskola textil szakán végzett tanulmányokkal fejelte meg.

Munkáiban szívesen alkalmaz együtt különböző alapanyagokat, így téve még eredetibbé dísztárgyait, amelyeket a maga alkotta „anifactory” névvel illet, s amelyeken látszik, hogy ha a technika elsajátítása nem is ördöngösség – Mengyán Anikó is buzdít mindenkit a makramézás kipróbálására –, valami plusz azért még 
kell ahhoz, hogy igazán szép és ízléses dísztárgyak szülessenek. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email