22_03_29_erdmost_nincskep

Az önkormányzat bevételeit nem veheti el a kormány

22_03_29_erdmost_nincskep

Az önkormányzat bevételeit nem veheti el a kormány

Lapzártánkkor még nem volt világos, hogy az ellenzéki előválasztás melyik miniszterelnök-jelöltje lép vissza a másik javára, de az igen, hogy ők ketten, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt indulnak majd a második fordulóban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amikor a hódmezővásárhelyi polgármester az Érd TV stúdiójában interjút adott, még nem tudtuk az első forduló végeredményét. Így azt sem, hogy az első fordulóban MZP vidéken sok körzetben Karácsonyt megelőzte, miközben a fővárosban több helyen Dobrev Klárát verte meg. A beszélgetés viszont azért is érdekes, mert akárki vezeti is majd a közös ellenzéki listát 2022-ben, az ellenzéki vezetésű város sikeres polgármestere megkerülhetetlen figurája lesz a magyar politikai életnek.

Kövesdi Péter

„A pártoknál 11 éve hiába vártunk arra, hogy leváltsák Orbán Viktort, nem sikerült nekik” – mondta Márki-Zay, aki Hódmezővásárhelyen már kétszer nyert pártháttér nélkül. „Nekünk azóta már nagyon sok helyen, több városban, településen, a teljes összefogással, a civilek támogatásával sikerült leváltani a Fideszt, még egy fideszes városban is. Hódmezővásárhelyen az volt a megegyezés, hogy a pártok engem támogatnak, de valójában azzal segítettek a legtöbbet, hogy nem tettek keresztbe” – mondta a polgármester, aki szerint a civileknek sokszor nagyobb hitelük van, mint a pártoknak. „Ha tisztességes emberek nem vállalnak a politikában szerepet, akkor ne csodálkozzunk azon, ha a politika tisztességtelen. Tehát nekünk, civileknek az a feladatunk, hogy megtisztítsuk a politikát. Nekünk meg kell mutatni, vissza kell adni a politika becsületét, és remélem, a pártok is majd követni fognak bennünket ebben.”

Elszámoltatás

A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, aki 2018 óta áll Hódmezővásárhely élén, nemrég egy fórumon azt mondta: ha valaki a saját önkormányzatában nem csinált elszámoltatást, akkor a kormányon sem akar majd. Érdet is pozitív példaként hozta fel ebben az ügyben. De mintha ezek az elszámoltatások önkormányzati szinten elég lassan haladnának – tettük föl a kérdést. MZP szerint az előválasztásnak csak akkor van értelme, ha ezt kíméletlen elszámoltatás követi. „2002-ben, de továbbmegyek, 2010-ben sem volt elszámoltatás. Ennek nagyon sok köze van ahhoz, hogy Magyarország mára következmények nélküli országgá vált, ahol a bűnözőket nem elszámoltatják, a lopott vagyont nem visszaveszik, hanem mentegetik őket” – mondta. Ugyanakkor az is igaz, hogy egészen más lehetőségei vannak egy polgármesternek az elszámoltatásra, mint a kormánynak. „A kormánynak az lenne a feladata, hogy olyan legfőbb ügyészt nevezzen ki, és olyan szabályokat hozzon, ami alapján nagy visszatartó erő van a lopással szemben a politikusok esetében. Ezt, sajnos nemcsak ez a kormány, az előző kormányok sem tették meg.”

Egy önkormányzatnál értelemszerűen se pénz, se ember nincs arra, hogy szisztematikusan átvilágítsák az elmúlt 10-20 év gyanús üzleteit, döntéseit, Hódmezővásárhelyen eddig mégis legalább húsz feljelentést tett a város. „Olyan esetekben is, ahol a feljelentést ugyan nem találták megalapozottnak, de annyira egyértelmű és felháborító korrupciógyanús ügyek voltak, amelyek törvényesen megmagyarázhatóak, de erkölcsileg semmiképpen – ezeket mind nyilvánosságra hoztuk. Tehát nálunk a legnagyobb elszámoltatás az volt a Fidesz számára, hogy azok a csontvázak kihullottak a szekrényből.”

Parolázni a Fidesszel?

Egy városvezető csak akkor lehet sikeres, ha elegendő pénzt tud kilobbizni a településének a kormánytól. Ehhez jó kapcsolatban kell lenni a minisztériumokkal, és az sem árt, ha az ember nem ostorozza állandóan a miniszterelnököt és a Fideszt. Enélkül viszont nem lehet sikeres ellenzéki vezető. Hogyan egyeztethető össze a város érdeke az ellenzéki politizálással? – kérdeztük. „Ebben a kérdésben vannak véleménykülönbségeim ellenzéki polgármesterekkel – válaszolta Márki-Zay. – Én elfogadom azt, amikor valaki úgy dönt, hogy ő csak a város fejlődését nézi, és ha a város, a település érdeke azt kívánja, parolázzon a fideszes képviselővel minden átadásnál, ne kritizálja a kormányt, ne adj’ isten mozgósítson, hogy mindenki szavazzon a Fideszre, azért, hogy épüljön egy járda vagy egy sportcsarnok, én ezt elfogadom. Ez az ő döntése. Én soha nem tennék ilyet. Amikor a politikába beszálltam, a hódmezővásárhelyiekkel nagyon egyértelműen tudattam, hogy nem erre a feladatra vállalkozom, és annak ellenére a vásárhelyiek mindeddig hálásak voltak, és újra megszavaztak másfél év után. Ennek valószínűleg az az oka, hogy olyan fejlesztések történnek a városban, még a Fidesz aktív akadályozása ellenére is, amik miatt egyáltalán nem bánták meg, hogy változás van. Utakat javítunk, épül az idősek otthona, fölújítjuk az óvodákat, még ha saját forrásból is. De igen, sokkal többet fejlődne a város, ha az országnak olyan kormánya lenne, amely nem politikai alapon osztogatja a támogatásokat, vagy tagadja meg az egyszerű aláírást is, hogy mi 33 üresen álló önkormányzati lakást kiadhassunk rászorulóknak.

Saját jogok, saját bevételek

Nekünk most, hódmezővásárhelyieknek is az elsődleges érdekünk, hogy minden áron takarítsuk el ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy az egyik első feladata egy új kormánynak éppen az önkormányzatok helyzetének stabilizálása, a finanszírozási rendszer átalakítása lesz. „Nem elég egy kormányt leváltani, a rendszert kell megváltoztatni. Az elmúlt 30 év hibáit kell most kijavítanunk. Ez ugyanaz, mint az egyházak finanszírozása, ami arra volt felépítve, hogy a kormány uralkodhasson az egyházak fölött, vagyis azok ki legyenek neki szolgáltatva. A mindenkori kormány soha nem szerette az önkormányzatokat, inkább uralkodni akart fölöttük. 2010 óta pedig a kormány központosító törekvéseivel gyakorlatilag a rendszerváltás előtti tanácsrendszert akarja visszaállítani. Az az üdvözítő rendszer, ahol alkotmányosan biztosított szabadsága van minden embernek és minden szervezetnek, cégnek és önkormányzatnak egyaránt. Ahol egy kormány nem gyalogolhat bele gátlástalanul másoknak a kárára, a kisebbségeknek a jogaiba, ez bizony tőlünk nyugatabbra teljesen elfogadott modell, nekünk ezt a modellt kell itt bevezetnünk. Amikor az önkormányzatnak saját bevétele és saját jogai vannak. Ezeket a bevételeket nem veheti el a kormány.”

Együtt, Karácsonnyal

Természetesen az esélyekről is beszélgettünk. Az urnazárás előtt talán csak MZP és a hívei hittek benne, hogy befuthat a harmadik helyen. A hódmezővásárhelyi polgármester már akkor azt mondta, neki Karácsonnyal kell megállapodnia a második forduló előtt, mert – mint fogalmazott – bár tiszteli és elismeri Dobrev Klárát, „vele nem lehet választást nyerni 2022- ben”. „Ha a pártok szavaznának, akkor Karácsony Gergelynek, ha a bizonytalan és vidéki szavazók döntik el a választást, mint ahogy ők fogják, akkor nekem lenne nagyobb esélyem. Ezt a Gergővel kulturáltan meg fogjuk, és meg tudjuk beszélni. Utánam neki van a legkisebb elutasítottsága is, ezáltal neki van utánam a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerjen egy Orbán Viktor elleni választást is. Ezt a Fidesz is tudja, nem véletlenül a legtöbb támadást ő kapja a jelöltek közül.” Márki-Zay tisztában van azzal, hogy – vele ellentétben – Karácsony Gergelynek főpolgármesterként az ismertsége és a párttámogatása is nagyobb, mint neki, ezért talán neki lehet a legnagyobb esélye győzni a második fordulóban. „Én azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy nekünk kettőnknek kell majd annak érdekében együttműködni, hogy még a bizonytalanok is meggyőzhetők legyenek, hogy nem az fog történni Magyarországon 2022-ben, ami 2010 előtt volt” – mondta az interjúban a hódmezővásárhelyi polgármester.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email