22_03_29_erdmost_nincskep

Ugrottam egy kontinenst

22_03_29_erdmost_nincskep

Ugrottam egy kontinenst

Pedig csak beléptem Érden az Ágnes utca 95 kapuján. Olyan érzés fogott el, mintha Tokió egyik szent dodzsójába kerültem volna, amikor megláttam az Érdi Kyokushinkai Karate SE színtisztán önerőből épült „edzőtermét”.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azért tettem idézőjelbe az edzőtermet, mert ez bizony több annál. Már a bejáratnál a Jikishin Kore Dojo felirat fogad, majd belépve kisebb közösségi térbe jutok, amely a járványhelyzet lecsengése után a közösség erősítésének központja lehet. Itt beszélgetünk Kurucz Mihállyal, az egyesület ötödik danos mesterével, aki feleségével, a negyedik danos mester Kuruczné Medgyes Erzsébettel évtizedek óta neveli kyokushin karatéra az érdieket. A kupák mellett olyan ereklyék is itt kaptak helyet, mint a mesterek kilenc dandiplomája.

Az edzőterem „lelkét” akkor éreztem meg igazán, amikor a mintákkal és a dodzsó nevével díszített klasszikus japán tolóajtó elgördült, majd megjelent a kyokushinkai karate alapító mestere, Ójama Maszutacu szentélye. A mestert ábrázoló képek és maga a szentély olyan atmoszférát sugároz, mintha Tokió egyik „karateműhelyébe” csöppenne az ember. Varázslatos az egész, pláne annak fényében, hogy Kurucz Mihályék önerőből, többnyire saját kezükkel építették a dodzsót. Egy ilyen műhelyben biztosra vehető, hogy a tanítványok folyamatosan előrelépnek a kyokushinkai karate legfőbb célja, a test és a lélek harmóniájának elérésében.

Kurucz Mihálytól azt is megtudtam, hogy bár a 60 négyzetméteres térben akár egyszerre 25 tanítvány oktatása is megoldható lenne, a jövőben itt korosztályokra bontva körülbelül tízfős tréningek lesznek. Noha a járványhelyzetre való tekintettel az egyesület a hivatásos sportolóknak tarthatna közös, „jelenléti” foglalkozást, november óta csak online, a dodzsóból közvetít heti öt edzést.

Akit érdekel a karate, annak mindenképp ajánlom felkeresni az egyesületet, mert Érd központjától néhány percnyi sétával immár Japánba is eljuthatunk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email