22_03_29_erdmost_nincskep

„A természet nem crosspálya”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A természet nem crosspálya”

Sokan motoroznak és quadoznak Érd természetvédelmi területein, annak ellenére, hogy ez illegális és bírságolható. Erre hívták fel a figyelmet a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrei, lovas rendőrökkel és az Érdi Polgári Természetőrség tagjaival közös, első akciójukon a múlt hétvégén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utóbbi hónapokban megnövekedett a védett természeti területeken engedély nélküli technikai sportokat végzők száma. Tevékenységük nemcsak a megőrzendő természeti értékeket veszélyezteti, hanem a kirándulókat, a kisgyerekes családokat, a csendes sportokat végzőket is. Mivel számos állampolgári panasz érkezett az egyre agresszívebbé váló terepmotorosok és quadosok miatt, ezért a Természetvédelmi Őrszolgálat szinte minden hétvégén ellenőrző akciókat végez rendőri segítséggel a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a tájvédelmi körzetek területein – számolt be róla Facebook oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Vasárnap Érd és Sóskút Natura 2000-es területeinek egy részét ellenőrizte nyolc természetvédelmi őr, a készenléti rendőrség két lovas rendőre és hat érdi polgári természetőr, hogy visszaszorítsák a technikai sportokat ezeken a helyszíneken.

„Nem az a cél, hogy indulatokat gerjesszünk, hiszen, mint minden sportnak, úgy ennek is, megvan a helye. Csak azt szeretnénk kérni, hogy olyan helyen motorozzanak vagy quadozzanak, ahol ez szabályos. A természet alapvetően nem verseny- vagy crosspálya”- mondta el az akció céljáról az Érdi Polgári Természetőrség vezetője és az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, dr. Palkó Zsolt, akitől azt is megtudtuk, hogy a motorosok önkényesen kialakítottak egy crosspályát az Esztergályos utca feletti Natura 2000-es részen, a biatorbágyi erdő előtt, a legvédettebb terület kellős közepén. 

„A tavasz a költés időszaka, amit rettentően meg tudnak zavarni a zajjal akkor is, ha az ösvényen maradnak, de sokszor le is térnek erről. Biciklizzenek, fussanak vagy sétáljanak ezeken a területeken, ne motorozzanak, erre szoktam őket biztatni” – emelte ki a polgári természetőrség vezetője. Ha pedig motorozni, quadozni akarnak, tegyék azt erre kijelölt, legális helyszínen, pályákon. Palkó Zsolt még fel is ajánlotta korábban egy csapat motorosnak, ha kell, segítenek ilyen területet találni. (Van is már ötletük egy sóskúti helyszínre, amiről azonban még egyeztetniük kell a település vezetésével.)

Azok, akik mégis a természetvédelmi területeket választják crosspályának, 50-150 ezer forint közötti helyszíni bírságra és hat számjegyű államigazgatási bírságra is számíthatnak – tudtuk meg a helyi polgári természetőrség vezetőjétől, aki hozzátette, az akciót rendszeresen meg fogják ismételni az érdi és környékbeli Natura 2000-es területeken is.


További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email