22_03_29_erdmost_nincskep

Táblát avattak az érdi környezetvédők

22_03_29_erdmost_nincskep

Táblát avattak az érdi környezetvédők

A Beliczay-sziget természetvédelmi terület értékeire szeretné felhívni a figyelmet az Érdi Környezetvédő Egyesület. Egy áruházlánc pályázatát megnyerve most egy táblát tudtak avatni a sziget bejáratánál, amelyen az itt élő állat- és növényvilágot mutatják be az érdieknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Környezetvédő Egyesület egy áruházlánc pályázatán nyerte el a lehetőséget arra, hogy a Beliczay-sziget bejáratához egy ismeretterjesztő táblát állítsanak a sziget értékes növényeiről, állatvilágáról. A táblát szombaton avatták fel a lelkes környezetvédők, majd egy kellemes őszi túrával koronázták meg az eseményt. Palkó Zsolttól, az Érdi Környezetvédő Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy egy-egy ilyen tábla kihelyezésével sokaknak tudják felhívni a figyelmét Érd értékeire.

– Ahogy a táblán is látszik, különféle sasok, színjátszó lepkék vannak feltüntetve, de szerepel még rajta a Duna-völgyi csillagvirág, a mocsári teknős, a nagy kócsag, vagy éppen a nyári tőzike. Ezek az állatok és növények mind-mind megtalálhatók itt a Beliczay-szigeten – magyarázza a Környezetvédő Egyesület elnöke. Hozzáteszi: egy-egy ilyen táblával edukálni tudják az erre járókat, és lehetőség nyílik felhívni a figyelmüket arra, hogy érdemes nyitott szemmel járni a természetvédelmi területen.

 

 

– Ez egy nagyon különleges lehetőség nekünk, mert a város természeti és környezeti értékei mellett szeretnénk egy sokkal nagyobb láthatóságot biztosítani, hogy az emberek tudjanak ezekről az értékekről. Itt a Duna-parti gáton nagyon sokan futnak, járnak erre kutyával sétálni, túrázni is, de nem biztos, hogy látják ezeket a különleges növényeket, állatokat. A táblán azokat soroltuk fel, amelyek ebben a bizonyos kis bioszférában megtalálhatók – emelte ki Palkó Zsolt. 

 

 

A környezetvédő arról is beszélt, hogy egyesületüknek célja továbbá, és van is erre egy láthatósági programjuk, hogy a háttérben zajló környezetvédelmi tevékenység mellett olyan dolgokat is elérjenek, ami maradandó. Mint például egy ilyen tábla, amiből már több is van a szigeten, de felújításra szorulnak. Palkó Zsolt azt is elmondta, hogy még több ilyen táblát szeretnének állítani Érd már természetvédelmi területeire is.

– Közösségi, civil életünk része az is, hogy túraklubunkkal kirándulásokat szervezünk. A „Natúrázzunk” túraklubbal most a Kakukk-hegyet és a sziget egy részét járjuk be – tette hozzá Palkó Zsolt, majd egy kisebb csoporttal el is indultak egy közös őszi túrára.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email