22_03_29_erdmost_nincskep

Megszűnt a vásárlási idősáv, maszk viszont még kell

22_03_29_erdmost_nincskep

Megszűnt a vásárlási idősáv, maszk viszont még kell

Nincs vásárlási idősáv, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkviselés, december végéig tart a fizetési moratórium, telemedicina körében is megvalósulhat a védőnői gondozás - a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelentek a vészhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megjelent a Magyar Közlönyben  a március 11-én elrendelt veszélyhelyzet visszavonásáról szóló rendelet. A kormány ugyanakkor egészségügyi válsághelyzetet rendelt el, és  járványügyi készültséget vezetett be december 18-ig. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve, ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. 

A kormány az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet, illetve az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

A Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendelet szerint a maszkviselés továbbra is kötelező a tömegközlekedési eszközön, és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. (Ez a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.)

Az idősek vásárlási idősávja ugyanakkor vélhetően megszűnik, hiszen az új szabályok közt nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve.

További rendelkezések (a teljesség igénye nélkül):

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.

Az idegenforgalomban december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetni az eltöltött vendégéjszakák után.

A június 30-a előtt lejáró közgyógyellátásra való jogosultság augusztus 31-éig megszűnik.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt gyermekgondozási díjra, illetve gyermekgondozást segítő ellátásra és gyermeknevelési támogatásra való jogosultság június 30-áig hosszabbodik meg.

A fogyatékos és az idős személyek számára nappali ellátást nyújtó intézmények épületében egyidejűleg tartózkodó ellátottak száma július 31-ig nem haladhatja meg a bejegyzett férőhelyszám ötven százalékát. Az ellátottak lakókörnyezetében is nyújthatják a szükséges ellátást. 

Június 26-ig minden általános és középiskola megszervezi a tanulók felügyeletét, a résztvevők számára étkezést kell biztosítani. A napközbeni felügyeletben részt nem vevő gyermekek részére szünidei gyermekétkeztetést kell biztosítani.

Felsőoktatás: aki 2020 augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.

Gyógyszerkiadás felírási igazolás nélkül is teljesíthető azon személy részére, aki a beteg társadalombiztosítási adóazonosító jelét közli, és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. 

Az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte, ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. Telemedicinna keretében nyújtható szolgáltatások körébe tartozik például a gyógyszer rendelése, a beutaló kiállítása, a pszichoterápia, a szoptatási tanácsadás, a védőnői gondozás. 

Befizetett, a koronavírus miatt meghiúsult/meghiúsuló utak esetében a befizetett előleg vagy a teljes díj visszatérítése helyett az utazásszervező utalványt bocsáthat ki. Ha a felajánlott utalványt az ügyfél nem fogadja el, a befizetett összeget vissza kell utalni a részére. 

A vészhelyzet ideje alatt, illetve a következő tizenöt napon belül lejáró hivatalos okmányok a vészhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email