erettsegi7_230508.jpg

Ilyen volt a magyarérettségi

erettsegi7_230508.jpg

Ilyen volt a magyarérettségi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel vette kezdetét a kétszintű érettségi.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elkezdődött a 2024-es érettségi időszak, közel 113 ezer diák vizsgázik az elkövetkezendő napokban. Az Eduline szerint az első kötelező tantárgyból, vagyis magyarból hétfőn középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló adott számot tudásáról.

A most érettségizők az első évfolyam, akik már az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint vizsgáznak. A feladatok megoldására emelt- és középszinten egyaránt 240 perc állt a diákok rendelkezésére, amivel – szintén mindkét szinten – maximum 100 pontot szerezhetnek.

A magyarérettségi két feladatrészből állt. Az első feladatrész igazi újdonsága az irodalmi feladatlap volt. Ebben a feladatlapban jellemzően egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat.

Az I. feladatsor megoldására a diákoknak egyébként 90 percük volt – ennyi idő alatt kellett megoldaniuk a szövegértési-nyelvi feladatsort és az irodalmi műveltségi tesztet.

Az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kaptak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.

„Jóval könnyebb volt, mint amire számítottam, bár azért megijesztettek bennünket, de valószínűleg az új rendszer bevezetése miatt még nem mertek nehezet adni. Amitől igazán tartottam az a műveltségi teszt volt, de szerencsére végül egyáltalán nem okozott nehézséget. A második részben a novellaelemzést választottam, amelyet komfortosabbnak éreztem, mert azt előre megadták és nem nekem kellett válogatnom, mint például a Babits-versek esetében”

– mondta el az ÉrdMost kérdésére a vörösmartys Zsolt, aki jövőre már jogot szeretne tanulni az ELTE-n.

Akik az elsők között tették le a tollat a VMG-ben

A 2024-es magyarérettségi első részének nem hivatalos megoldását ITT, a második rész nem hivatalos megoldását pedig ITT találhatják meg.

Érden egyébként négy intézményben kezdték meg a magyar írásbelivel az érettségi vizsgák sorát a fiatalok, közel 370 érdi diák adott számot tudásáról, közép és emelt szinten egyaránt.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban 161 tanulóból 148-an közép, tizenhárman pedig emelt szintű érettségit írtak hétfőn. Szilasné Mészáros Judit igazgató elmondta, hogy 95 és 100 százalék között van azoknak az aránya, akik továbbtanulnak. Az intézményben amúgy a legnépszerűbb emelt szintű érettségi tantárgy a matematika és az angol.

A Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban két végzős osztály 78 diákja érettségizik – tudtuk meg Pintérné Bernyó Piroskától. Az igazgató továbbá kiemelte, hogy ötven tanuló 1-2 tantárgyból emelt szintű érettségit tesz, sőt a 10-11. évfolyamosok közül hatvannégyen előrehozott érettségit írnak angol, német, olasz, földrajz és digitális kultúra tárgyakból.

A végzősök közül 1-2 diák kivételével mindenki megpróbálkozik a továbbtanulással, többen sportmenedzseri, informatikai és jogi területen kívánják folytatni a tanulmányaikat.

A Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium végzős osztálya huszonnyolc fős. Mellettük még 17-en tesznek előrehozott érettségit. Emelt szinten összesen 24-en érettségiznek az intézményben. A választható tárgyak közül a nyelvek a legnépszerűbbek a marianumos diákok körében – tudtuk meg Takácsné Tóth Noémi igazgatótól.

A Kós Károly Technikum végzőseiből 99 diák érettségizik, rajtuk kívül pedig 76 külsős is vizsgázik, hiszen az intézmény érettségi vizsgaközpontként működik, így összesen 175-en adnak számot a tudásukról az intézményben. Az iskola igazgatója elmondta azt  is, hogy közülük 81 fő vizsgázik emelt szinten. Kilencvenkilencen három tárgyból tesznek előrehozott érettségit, továbbá a kötelező tantárgyakon kívül digitális kultúrából, biológiából és földrajzból vizsgáznak a tanulók. Hétfőtől szerdáig középszintű vizsgák zajlanak, csütörtökön és pénteken lesznek emelt szintűek is – tette hozzá Dózsa Lajos.

Túl az első nap nehézségein

Az írásbeli érettségik sora május 7-én kedden a matematikával folytatódik, szerdán pedig történelemből adnak számot tudásukról a végzős diákok. Csütörtökön angolból, pénteken pedig németből vizsgáznak a fiatalok. Az első héten a vizsgák kivétel nélkül pontban 9:00-kor kezdődnek.

Az érettségi vizsgák a második héten többek között biológiával, kémiával, fizikával és ágazati szakmai vizsgatárgyakkal folytatódnak majd.

fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email