szunyogirtas_illusztracio_erdmost

Reszkessetek, szúnyogok!

szunyogirtas_illusztracio_erdmost

Reszkessetek, szúnyogok!

Május 21-én, kedden indul a szúnyoggyérítés Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az első kezelést a Katasztrófavédelem megbízásából a Szerocor Konzorcium végzi majd, Ófaluban, mintegy ötszáz hektáron. Ha az időjárás úgy fordul, hogy a kezelést nem lehet elvégezni, május 22-23-án pótolják.

Mint azt már korábban megírtuk, a szúnyog elleni védekezésnek két formája van, a kémiai és a biológiai. A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken. (A légi kémiai szúnyogírtást az EU-s jogszabályok tiltják, ezért csak a népegészségügyi hatóság külön engedélyével végezhető.)

A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést, az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során a Deltasect Plus 1,2, illetve 20 ULV szúnyogirtó szereket használják fel. A készítmények a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítják el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyesek, hatóanyaguk néhány óra alatt lebomlik.

Mivel a szer a méhekre sajnos veszélyes, az önkormányzat a kémiai irtást megelőzően értesíti a méhészeket, illetve a lakosságot is. Azokon a területeken, ahol a gyérítést végzik, érdemes a beavatkozás időpontjában (és még egy órán keresztül) becsukni az ablakokat, letakarni a kerti gyermekjátékokat. Ne szárítsunk odakint ruhát, és kapcsoljuk ki a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket.  Akezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mossuk meg.

Jó tudni, hogy a fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként érdemes megszüntetni, letakarni az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Ami jó hír, hogy nemcsak a Katasztrófavédelem, hanem az önkormányzat is tervez szúnyogirtást. László Ferenctől, az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a közbeszerzési eljárás lezárult, kiválasztották a szúnyoggyérítést végző, valamint a szúnyoghelyzetet monitorozó céget. Jelenleg azt mérik fel, hogy Érd mely részein kell beavatkozni.

Amint pontos információnk lesz az önkormányzati szúnyoggyérítés időpontjáról, azt is közöljük.

 

Fotó: Freepik, Pixabay, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email