szunyogcsipesvakarozik2Freepik

Legyen-e szúnyogirtás a temetőben?

szunyogcsipesvakarozik2Freepik

Legyen-e szúnyogirtás a temetőben?

Olvasónk szerint igen. Utánajártunk, hogy végzik a szúnyoggyérítést Érden, és annak is, hogy lehet-e irtani a temetőben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy Karolina utcai lakos fordult hozzánk levelében. Családjával a temető szomszédságában lakik, és arra panaszkodik, hogy tavaly nyáron nemhogy este, de nappal is alig tudott megmaradni az udvaron a szúnyoginvázió miatt.

Olvasónk szerint a temető területe, a sok kis váza és kisebb vizes edényeknek is köszönhetően jó táptalaj a szúnyogoknak. Innen pedig folyamatos utánpótlást kapnak nem csak a temető közelében lakók, de egy-két nap alatt a távolabbi területek lakói is.

„Ezért kérem, illetve kérjük, hogy a szúnyoggyérítést terjesszék ki az Érd-újfalusi temető területére is

– kéri a lakos, aki megjegyzi azt is: a légi gyérítés sokkal hatásosabb volt ezen a területen, mint a földi.

Kérdés, lehet-e szúnyogot irtani a temetőben, és ha igen, hogyan? Utánajártunk a kérdésnek.

Először is foglaljuk össze, amit a szúnyoggyérítésről tudni érdemes, illetve azt, hogy mi a gyakorlat Érden.

A gyérítésnek két fajtája létezik, a kémiai és biológiai. Ez utóbbi környezetbarát: egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészhelyeire (azaz a vízbe). A készítmény csak a csípősszúnyoglárvákra hat, így minden más élőlényt megkímél. Hátránya, hogy a szer a kifejlett szúnyogok (imágók) ellen nem alkalmazható.

A biológiai gyérítést légi és földi eljárással egyaránt végzik.

A kémiai védekezés a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, azonnal csökkentve a szúnyogok számát. A gyérítés során használt anyag nem árt az embereknek, növényeknek, melegvérű állatoknak, a rovarokra viszont veszélyt jelent, ezért a permetezést este és éjszaka végzik, hogy a méheknek és más, nappal aktív rovaroknak ne ártsanak.

A kémiai gyérítést földről és levegőből egyaránt lehet végezni. Utóbbit az Európai Unió 2019 júliusa óta nem engedélyezi. Ennek oka, hogy a légi gyérítésnél leggyakrabban használt hatóanyag, a deltametrin mérgező más rovarfajokra, felhalmozódik a vízi gerincesekben, és tömeges halpusztulást is okozhat.

Ahol már nagyon kezelhetetlen a szúnyoghelyzet, engedélyezik a légi gyérítést is, erre volt már példa több megyében. Érden elegendő szokott lenni a földi gyérítés, amit részben a Katasztrófavédelem végez (általában a Duna-parti területeken és az érdligeti víztározó környékén), részben az önkormányzat. Utóbbi közbeszerzés útján választja ki a gyérítést végző céget.

Mint László Ferenctől, az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a város inkább a környezetbarát biológiai gyérítést preferálja, a kémiai védekezést kiegészítésként szokták kérni – hacsak a szúnyoghelyzet azt nem indokolja, hogy mindenképp a kifejlett szúnyogok ellen ható kémiai módszert vessék be.

Az önkormányzat egy monitoring céget is megbíz, amelyik nemcsak a gyérítés hatékonyságát, hanem azt is megvizsgálja, mely területeken kell még beavatkozni. Emellett a lakossági jelzéseket is összegyűjti a hivatal, és átküldi a gyérítést végző cégnek.

Az idei közbeszerzési eljárás már a vége felé jár, a szerződéskötés nemsokára megtörténik, és ezt követően akár el is indulhat a védekezés – már ha szükséges. Márpedig a jelek szerint az:

„A nagy meleg miatt felgyorsult a szúnyogok kifejlődése, így már tavasszal megkezdjük a gyérítést, nem várjuk meg a nyarat. Reménykedünk egyébként abban, hogy a hirtelen jött hideg miatt visszaesik a szúnyogok száma”

– jegyezte meg László Ferenc.

Tavaly az önkormányzatnak augusztus végéig több mint 12 millió forintjába került a szúnyoggyérítés. Ez hét alkalomra vonatkozik. A katasztrófavédelem szintén hét alkalmával együtt jelentős összeg megy el minden esztendőben arra, hogy a szúnyogok számát visszaszorítsák.

És sajnos mindig maradnak olyan problémás helyek, mint amilyen a fent említett temető. De vajon lehet-e temetőben szúnyogot irtani?

Információink szerint ez nem kegyeletsértés. A probléma inkább az, hogy sok a vizes felület (gondoljunk csak a vázákra), és a kezelést végző autó nem jut be a sírok közé.

Megkérdeztük az Érden tavaly szúnyoggyérítést végző céget, milyen megoldást javasolnának erre az esetre. Fekete Gábor, a Corax-Bioner Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy vagy kézi permetezéssel (ennek költsége magasabb, mint a járműről történő védekezésé), vagy a temetőt autóval körbejárva, füstködös megoldással lehetne gyéríteni a temetőben.

„Van rá példa, hogy kézi erővel dolgozunk, egyedi megrendelésre, például kempingekben. Temetőkben inkább körbejárással gyérítünk” – tette hozzá a szakember.

László Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: megvizsgálják ezt a lehetőséget, és ha szükséges, élnek majd vele.

Pár mondat erejéig térjünk még vissza a Katasztrófavédelem országos programjára: jó hír, hogy április 16-án elindult a központi szúnyoggyérítés.

Tavasszal túlnyomórészt biológiai védekezés zajlik, a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Hogy a Duna-partra (és kifejezetten az érdire), illetve a záportározóra mikor kerítenek sort, még nem tudni. A munkatervet itt követhetik nyomon olvasóink.

Fotó: Draskovics Ádám, Pixabay, Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email