22_03_29_erdmost_nincskep

Megéri rászánni azt a fél órát, ha az egészségünk a tét

22_03_29_erdmost_nincskep

Megéri rászánni azt a fél órát, ha az egészségünk a tét

A vírushelyzet miatt az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a behívásos emlőszűrésen résztvevők száma. Pedig fontos, hogy ne mulasszuk el a vizsgálatot, hiszen a tüdőrák után az emlőrák a második vezető halálok a nők körében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár ez a megbetegedés egyre gyakoribb – egy 2018-as adat szerint hazánkban évente 5-6 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel –, a halálozások száma csökken, ami a szűrővizsgálatok hatékonyságának is köszönhető. A halálozási arány azért még így sem kicsi, évente körülbelül kétezer nő veszti életét e betegség miatt.

Érden 2014 óta működik mammográfiai szűrőállomás. A betegellátás mellett a behívóval érkező 45-65 év közötti, panaszmentes nők emlőszűrését is elvégzik. Jó lenne, ha már 35 éves kortól, illetve hatvanöt év felett is eljárnánk a vizsgálatra, hiszen nemcsak a fenti célcsoportban fordulnak elő ilyen megbetegedések. Szerencsére van módjuk térítésmentes szűrővizsgálatra azoknak is, akik nem esnek bele a szűrt korosztályba, illetve gyakoribb (évenkénti) kontrollt szeretnének. A klinikai mammográfiás vizsgálatra a nőgyógyászunktól, illetve a háziorvosunktól kérhetünk beutalót.

„A veszélyhelyzet előtt negyvenszázalékos volt a részvételi arány, ami most, a szűrés június eleji újraindítása után körülbelül tizenöt százalékra esett vissza. Ha hozzávesszük azokat a pácienseket is, akik szintén panaszmentesek, de nem behívásra, hanem orvosi beutalóval jönnek, az további húsz százalék” – mondta lapunknak dr. Giese Krisztina radiológus főorvos.

Érden évente tizenöt-húsz emlőrákos esetet szűrnek ki a panaszmentes páciensek közül. „Ezek még egy centiméter alatti daganatok, jól gyógyíthatók, kemoterápiás kezelés és nagyobb kellemetlenségek nélkül. Ezért fontos, hogy időben kiszűrjük a betegeket” – tette hozzá a főorvosnő.

„Régen sokkal könnyebben jöttek a hölgyek. Amióta elterjedt az a tévhit, hogy a mammográfiás műszerek sugárterhelése nagy, sokan tartanak a vizsgálattól. Pedig ez nem igaz, a kapott dózis kisebb annál, mint amennyi egy egyszerű utcai séta alatt ér minket, nem beszélve egy repülőútról. Többen félnek a fájdalomtól is, pedig az emlőszűrés legfeljebb egy kicsit kellemetlen, de nem jár akkora fájdalommal, hogy emiatt kihagyjuk. Egyre több hölgynek van manapság implantátuma, és azt hiszik, emiatt nem jöhetnek emlőszűrésre, de ez sem igaz. Ilyen esetben különleges technikával készítjük a felvételt, hogy az implantátumot ne préseljük össze. Ez is fájdalommentes vizsgálat, nagy gyakorlatunk van benne” – tette hozzá Giese Krisztina.

A mammográfián nagyon rugalmasak, akinek nem jó a behívón szereplő időpont, telefonon kérhet újat. Várakozással, adminisztrációval, vetkőzéssel-öltözéssel, a gép fertőtlenítésével együtt körülbelül harminc percig tart a vizsgálat, amit a lehető legmodernebb – tavaly vásárolt – géppel végeznek el a speciálisan képzett radiológusok. A felvételt ketten vizsgálják meg, ha valamilyen gyanút észlelnek, pár nap múlva visszahívják a pácienst, és újabb egy héten belül megtörténnek a kiegészítő vizsgálatok, sőt citológiai és szövettani mintavételre is lehetőség van a szakrendelőben. Ezzel sok időt és idegeskedést spórolnak meg a pácienseknek. A kis csapat – négy radiológus, egy citológus, egy patológus, három asszisztens és az adminisztrátor – családias, de a lehető legmodernebb légkörben dolgozik, és azon vannak, hogy a vizsgálatra érkezőkben minimálisra csökkenjen a stressz. Aki már járt itt, tudja, egészségünk érdekében megéri rászánni azt a fél órát.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email