22_03_29_erdmost_nincskep

Jogsértések, vitás kérdések a Noel-tanya körül

22_03_29_erdmost_nincskep

Jogsértések, vitás kérdések a Noel-tanya körül

Nem az önkormányzat hatásköre, hogy kiadja az engedélyeket ahhoz, hogy a Noel-tanya állatkertként működhessen – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester, aki várhatóan holnap tárgyal a tanya tulajdonosával a vitás kérdések mielőbbi megoldása érdekében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt napokban több internetes fórumon, online kiadványban is szerepelt az érdi Noel-tanya: van, ahol arról cikkeznek, hogy illegálisan tartott oroszlánokat foglaltak le, mert bár a tulajdonos nem kapta meg a szükséges engedélyeket, és korábban már koboztak el tőlük állatot, további hét oroszlánt szerzett be. Másutt úgy tálalják a történetet, hogy a tanya tulajdonosa mentett oroszlánokat helyezett el a területen, és ezeket az állatokat el kell altatni azért, mert a tanyának nincs meg a megfelelő minősítése. A tényekhez tartozik: a kormányhivatal még 2017-ben bezáratta a tanyát, mert nem volt engedélye a tulajdonosnak ahhoz, hogy állatkertet nyisson, ám információink szerint a létesítmény újból fogad látogatókat, engedély nélkül.

A Noel-tanya tulajdonosa egy közösségi oldalon úgy fogalmazott: bár minden kritériumnak megfelelnek, mégsem kapják meg az állatkert minősítést – „az egyetlen igazi segítség az engedély megszerzése, amit az Érdi Önkormányzat gátol”, csakhogy ez nem felel meg a valóságnak, ugyanis az állatkert létesítéséhez, működtetéséhez szükséges engedélyeket nem az önkormányzat, hanem más szakhatóságok adják ki.

T. Mészáros András polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján reagált a Noel-tanyával kapcsolatban napvilágot látott információkra. Hangsúlyozta: a város örülne és büszke lenne arra, ha volna egy állatkertje, de ezt közpénzből nem tudná létrehozni, hiszen nincs rá forrása. Elképzelhető az is, hogy egy vállalkozó finanszíroz és üzemeltet ilyen létesítményt – erre van is példa az országban.

– Van tehát megoldás. De az semmilyen esetben nem képzelhető el, hogy illegálisan működjön bármilyen vállalkozás. A törvényeket mindenkinek be kell tartani. Ha ma lehet állategészségügyi és egyéb engedélyek nélkül vadállatokat tartani, akkor holnap valaki gondol egyet, és a Fundokliában, természetvédelmi területen elkezd autószerelő műhelyt működtetni, mert ott talált helyet – jegyezte meg T. Mészáros András, hangsúlyozva: az engedélyezés nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Egyébként maga az ügy sem az önkormányzat kezdeményezésére, hanem az Országos Állatvédőrség Alapítvány bejelentése nyomán – miszerint a tanya tulajdonosa nem igazolható módon szerzett be oroszlánokat – pattant ki A Járási Hivatal a bejelentést követően ellenőrzést tartott, és megállapították: a tanyán hét oroszlán található, ám a tulajdonos az eredetüket igazoló iratokat nem tudta bemutatni. A hivatal ezért az állatokat lefoglalta, és felszólította a tulajdonost, hogy mutassa be a papírokat, különben elkobozzák az oroszlánokat. Áprilisi határozatukban pedig már több állatfaj nem megfelelő körülmények közt történő tartásukról írtak, és megtiltották a tanya további működését – mondta T. Mészáros András, aki utalt arra is: az illetékesek korábban már bezáratták a tanyát, és koboztak el oroszlánokat.

– A Noel tanya hasznos, értelmes és népszerű szolgáltatást nyújthatna, amihez az kellene, hogy jelenleg illegálisan működő tanya üzemeltetője beszerezze a szükséges engedélyeket. Ezeket azonban nem az önkormányzat, nem a polgármester, nem a jegyző adja ki. A mi hatáskörünk arra terjed ki, hogy módosíthatjuk a Helyi Építési Szabályzatot, ugyanis az érvényes HÉSZ alapján nem létesíthető állatkert az adott területen. Ezzel a tulajdonos is tisztában van, illetve volt. A szabályzat módosításának vannak olyan feltételei, amit a neki kell teljesítenie. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések tavaly ősszel megkezdődtek, a Noel-tanya akkor benyújtotta egy telepítési tanulmányterv munkaközi verzióját, a tárgyalások is elindultak. A kialakítás feltételeinek rendezése volt már napirenden, ám 2018. októbere óta a tulajdonos nem jelentkezett. Azóta sem hozzám, sem a jegyzőhöz időpontot nem kért, abbéli szándékát sem jelezte, hogy folytatni szeretné az egyeztetéseket – hangsúlyozta T. Mészáros András, megjegyezve: most sem a tulajdonos kért időpontot, hanem az önkormányzat hívta be, hogy folytassák az egyeztetést.

– Pénteki találkozónkról részletesen be fogok számolni a nyilvánosságnak – mondta a polgármester, hozzátéve: a környéken lakók véleményét is szeretné megismerni, ugyanis őket közvetlenül is érinti mindaz, ami a Noel-tanyán történik – legyen szó akár a jelentősen megnövekedett forgalomról (ami különösen kellemetlen amiatt, hogy a tanya csak földes úton közelíthető meg), a vadállatok hangjáról, vagy éppen a parkolással kapcsolatos nehézségekről.

Képünk illusztráció

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email