22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes nyári színjátszó táborba várják a fiatalokat

22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes nyári színjátszó táborba várják a fiatalokat

Augusztus 12 és 16. között színjátszó tábort szervez a Szociális Gondozó Központ Családi és Gyermekjóléti Szolgálatának ifiklubja Krasznahorkai Ágnes színész és drámapedagógus vezetésével az Emma u. 8. szám alatti épületben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 A színész és drámapedagógus megkeresésünkre elmondta, hogy a táborba, aminek témája a bullying, azaz az iskolai bántalmazás lesz, még várják a színészkedés iránt érdeklődő, 12-18 év közötti fiatalok jelentkezését.

– Egy előző projektben volt alkalmam viszonylag sok általános iskolában megfigyelni a bullying jelenséget, ami egyáltalán nem mai probléma, de ennek ellenére rendkívül aktuális – indokolja Krasznahorkai Ágnes a témaválasztást.

A táborban mindennap egy-egy, a témát feldolgozó jeleneten fognak dolgozni, amihez helyzeteket teremtenek elő, és szerepeket vesznek majd fel, végül pénteken egy kész, levezethető vitaszínházzal fognak előrukkolni. 

-A vitaszínház a vita egy formája – magyarázza Krasznahorkai Ágnes. – Egy adott közösségben, mondjuk egy osztályban, lejátszódnak bizonyos jelenetek. Ezek a jelenetek mindig egy megadott téma köré épülnek fel. A jelenet után a közönség kap egy eldöntendő kérdést, aminek alapján az egyik, vagy másik oldalt választják, a térben is arra a helyre kell leülniük, ahol azok az emberek ülnek, akik ugyanazt a választ adták a kérdésre, mint ő. Ezek után, aki szeretné, megindokolhatja, hogy miért azt a választ adta, illetve ekkor van lehetőség bővebben kifejteni a kérdéssel kapcsolatos meglátását.

– A vitaszínházi forma pedig azért is alkalmas erre a témára, mert a távolítás eszköze miatt nem egy az egyben magukról kell beszéljenek, a jelenet védelmében mégis kifejthetik véleményüket, sérelmeiket. Kívülről pedig talán mégis jobban hozzá tudnak nyúlni a kérdéshez, és persze empátiára is nevelheti a fiatalokat, hiszen így könnyebben megláthatják azt, amit amúgy nem: hogy mit okozunk ezzel másoknak – teszi hozzá a színész és drámapedagógus.

Az ingyenes színjátszó táborba Rákosi Aglájánál, illetve az ifiklub munkatársainál lehet jelentkezni a tábor helyszínéül is szolgáló Emma u. 8. szám alatti klubhelységben, illetve Krasznahorkai Ágnesnél a krasznahorkai@hotmail.com címen.

A színész és drámapedagógussal készült interjút itt tudja meghallgatni teljes hosszában:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email