22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért romlik a levegő minősége a fűtési szezonban

22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért romlik a levegő minősége a fűtési szezonban

Tetlák Örs alpolgármesterrel beszélgetett az ÉrdFm 101.3 Zónázó című műsorában Szabó Beáta elsősorban Érd levegőjének minőségéről, ennek okairól és arról, hogy hogyan lehetne elérni, hogy ne szennyezett levegőt szívjunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fűtési szezon kezdetekor általában láthatóan romlik Érd levegőjének a minősége. Tetlák Örs alpolgármester elmondása szerint ennek egyetlen oka van, az, hogy nem mindig megfelelő tüzelő anyaggal fűtenek a lakosok. A vegyes tüzelésű kazánokba sok mindent bele lehet dobni, de ez komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Évente körülbelül 12 ezren vesztik el az életüket a levegő szennyezettsége miatt.  Kiemelte, hogy vannak olyan fa anyagok, amik ugyan fából készültek, de az az anyag, amivel össze vannak ragasztva, nem égethető és rengeteg mérgező vegyületet engednek a levegőbe és ezt sokan nem tudják.

„Mi minden évben igyekszünk lakossági tájékoztató kampányt folytatni és minél több emberhez eljutni és ez idén is így lesz”-  fogalmazott Tetlák Örs. Hozzátette, nyugodtan tegyen bejelentést az, aki gyanús füstöt lát vagy gyanús szagot érez a levegőben, mert ez mindannyiunk közös érdeke. De a cél az lenne, hogy ezeket a káros tüzelési módokat kerüljük, az egészségvédelem a cél, nem a bírságolás.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy Érd első levegőszennyezettség-mérő berendezéseit felszerelték és ezek adatai nyilvánosan elérhetőek. Ezek már bő egy hete szolgáltatnak adatokat Érd hat különböző pontjáról, és egyértelműen magas értékek is megjelennek rövid időre, ami azt jelzi, hogy épp akkor került a levegőbe olyan mérgező anyag, ami a nem megfelelően megválasztott fűtőanyag égésekor keletkezik.

Az eszközök körét szeretnék bővíteni, hogy Érd minél több pontján mérhető legyen a levegő minősége. Tetlák Örs végül elmondta, hogy pár 10 ezer forintos eszközökről van szó, ezek nem hitelesített berendezések sajnos, azok több milliós tételek már, amire az önkormányzatnak nincsen saját forrásai, de keresik annak lehetőségét, hogy hogyan tudnának beszerezni hitelesített mérőeszközt.

 

Itt hallgathatja meg a beszélgetést Tetlák Örse alpolgármesterrel:


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email