22_03_29_erdmost_nincskep

Az utazó nyelvész szerelmei

22_03_29_erdmost_nincskep

Az utazó nyelvész szerelmei

Az ifjú Balázs Géza olvasta Balázs Dénes könyveit, csodálta, hogy 50 dollárral a zsebében végigjárt egy-egy kontinenst. A szokásos dramaturgia szerint itt annak kellene következnie, hogy ez késztette őt is világutazásra, ezzel szemben a nyelvészetnek lett elismert professzora. Az utazás vágya csak jóval később és váratlanul tört rá, ahogy ez az igazi nagy szerelmekkel szokás – tudtuk meg a Múzeumbarát Kör legutóbbi estjén, ahol dr. Balázs Géza Körbejárt Föld című könyve kapcsán mesélt a letűnt kultúrákhoz való vonzódásáról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Egy baráti meghívásnak eleget téve jutottam el 2005-ben Costa Ricába, ahol néprajzkutató kollégám le akart beszélni Guatemaláról. A piramisokról mindenképp. Én viszont kötöttem az ebet a karóhoz: márpedig a piramisokat látni akarom. Kiharcoltam hát Guatemalát, s amikor megpillantottam az első piramist, földbe gyökerezett a lábam. Annyira, hogy idén harmadszor mentem vissza – idézte föl a kezdeteket az előadó.

Ez volt hát a szerelem pillanata. Nem konkrétan a maják iránt lobbant lángra az érdeklődése, nem lett belőle majakutató, általában a fejlett civilizációk összeomlása, eltűnése kezdte foglalkoztatni, lett a mániája – ahogy fogalmazott –, s ettől az érdeklődéstől sarkallva kezdett a világban utazgatni. Mindenhol azt kereste, hogy mi lehet az oka annak, hogy kultúrák felvirágoznak, aztán összeomlanak. Így lett (másik) nagy szerelme Ázsia, nagy élménye Kambodzsa. Megdöbbentő felismerése pedig, hogy Ázsiában túlnyomórészt sokkal szegényebbek az emberek, mint mi, mégis sokkal boldogabbak.

Óhatatlan a kérdés, hogy egy nyelvészprofesszor expedíciói során feledheti-e eredeti szakmáját? Ahogy sejteni lehetett, Balázs Géza egy idegen országban a nyelvre is kíváncsi, s érdeklődéssel figyelte, ahogy Guatemalában még mindig 23 változatát beszélik a maja nyelvnek. Antropológus nyelvésznek vallja magát, tehát a szokások és a nyelv-használat kapcsolatát vizsgálja, mint a köszönések, megszólítások, nyelvi szertartások. De ez is inkább csak olyan mellékes hozadéka az utazásainak a fentebb említettek mellett.

A Földet kétszer körbe utazva vizsgálta meg Balázs Géza az egykori, összeomlott, eltűnt vagy éppen most vészjósló jeleket mutató civilizációk helyzetét, harminc országot járt be: Azerbajdzsán, Belize, Costa Rica,Egyesült Arab Emírségek,Egyiphttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, El Salvador, Fülöp-szigetek, Grúzia, Guatemala, Honduras, India, Irán, Izrael, Jordánia, Kambodzsa, Katar, Laosz, Maldív-szigetek, Marokkó, Mexikó, Mianmar (Burma), Mikronézia, Nepál, Omán, Srí Lanka, Szingapúr, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Vietnam. Ezekről az utazásokról olvashatunk élvezetes beszámolókat, de praktikus tanácsokat is a szerző könyvéből, s ezekből a történetekből szemezgetett előadásában is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email