22_03_29_erdmost_nincskep

Az igazság arcai – gyerekszemmel

22_03_29_erdmost_nincskep

Az igazság arcai – gyerekszemmel

Gyermekrajzpályázat-kiállítás nyílt múlt szerdán a Budapest Környéki Törvényszék, a Zoom Egyesület és az Országos Bírósági Hivatal együttműködésében. Több mint százötven alkotás érkezett tizenegy intézményből, köztük Érdről is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2019. május 29-én megnyílt „Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben” című kiállítás. A Nyitott Bíróság Országos Program keretei között – a társadalmi felelősségvállalás és az elfogadás jegyében – megvalósult pályázatra fővárosi és Pest megyei általános és középiskolai oktatási intézmények speciális szervezetekkel/intézményekkel közösen küldtek be pályaműveket. Tizenegy intézményből (köztük az érdi Marianum iskolából) több mint 150 alkotás érkezett.

A megnyitóünnepségen dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy Mátyás királyról szóló népmese elmondásán keresztül utalt az igazság és az igazságosság fontosságára, a bíróságok társadalomban betöltött meghatározó szerepére, amelyet visszatükröznek a kiállított művek. Beszéde végén hangsúlyozta, hogy „az alkotások azokat a motívumokat jelenítik meg, amelyek bennünk felnőttekben – gyermeki tisztasággal – muszáj, hogy meglegyenek.”

Dr. Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) elnöke megköszönte az ifjú művészeknek az alkotásokat, amellyel nemcsak a BKT, hanem a bírósági szervezetrendszer egésze gazdagodott, mert mondanivalójuk van, elgondolkodtatók, és visszajelzést adnak, hogy milyen kép él a fiatal generációban a bíróság szerepéről, az igazságos bíróról, a bírósági szervezetről. A Nyitott Bíróság Országos Program célkitűzése kapcsán a bíróságok társadalmi elfogadottságát, a bíróságokba vetett bizalom erősítését hangsúlyozta, valamint kiemelte, hogy a Programba tökéletesen illeszkedett a rajzpályázat, amelynek speciális üzenete az elfogadásra, az egyenlőségre, a különbségek eltüntetésére, az egymásra való odafigyelésre való törekvés. Végül köszönetét fejezte ki, hogy a bíróságok szerepet vállalhattak ebben a küldetésben.

Dr. Mangó Gabriella, a ZOOM Egyesület projektvezetője köszöntőjében visszautalt a pályázat kiemelt céljára: a társadalomban élő – a „beteg”, „a fogyatékossággal élő” fogalmakhoz kapcsolódó sztereotípiák meghaladására. Útravalóként azt üzente, hogy minden napban meg lehet és meg is kell találni az örömöt. Végezetül köszönetet mondott az OBH elnökének, hogy lehetővé tette, hogy a közös pályázat kiírásra kerüljön, valamint a BKT elnökének, hogy ez a kiállítás megvalósulhatott.

A kiállított művek különleges, egyedi tárlatot alkotnak, a témafeldolgozás sokszínűségének, a választott technikák különbözőségének, a gyermeki fantázia határtalanságának köszönhetően.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email