22_03_29_erdmost_nincskep

Áprilisban újra nyolcezres csúcsra indul Klein Dávid

22_03_29_erdmost_nincskep

Áprilisban újra nyolcezres csúcsra indul Klein Dávid

Újra a Himalájába igyekszik Klein Dávid és Suhajda Szilárd. A két hegymászó április elején indul útnak, a céljuk a 8463 méter magas Makalu, ezzel a túrával pedig már a jövőre tervezett Everest-mászásra készülnek az ország legismertebb hegymászói.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Klein és Suhajda tavaly a világ második legmagasabb csúcsának számító pakisztáni K2-re vezettek sikeres expedíciót, amelynek végén Suhajda első magyarként érte el a 8611 méteres csúcsot. 

Klein sajnos nem tudott följutni a csúcsra, mert elrontotta a gyomrát és vissza kellett fordulnia. A duó már akkor elhatározta, hogy a következő nagy céljuk az lesz, hogy pótlólagos oxigén nélkül meghódítsák a 8850 méteres Mount Everestet. Azt is eldöntötték viszont, hogy a világ legmagasabb csúcsának csak 2021-ben vágnak neki, addig felkészülnek a túrára. 2020-ra így egy olyan, 8000 méternél magasabb csúcsot kerestek, ami segítheti a felkészülésüket, így esett a választásuk a világ ötödik legmagasabb csúcsának számító, Nepál és Tibet határán elterülő Makalura. 

A páros célja a három himalájai „leg” teljesítése. A legveszélyesebb Annapurna (melyet Klein Dávid mászott meg első, és eddig egyedüli magyarként 2016-ban), a legnehezebbnek tartott K2 (melyet Suhajda Szilárd mászott meg tavaly), valamint a legmagasabb Mount Everest közül már csak a harmadik, az Everest palack nélküli megmászása van hátra. Klein Dávid kiemelte, hogy a feladat súlyát jól jelzi, hogy pontosan ez az a három feladat, amelyet a néhai Erőss Zsoltnak sem sikerült megoldania, és fájón korai halála miatt már nem is volt lehetősége újra próbálkozni. Zsolt így valahol ki is jelölte a magyar magashegyi mászás számára a követendő utat.

Mivel a 2020-as tavaszi szezont az Everesthez túl korainak érezték, így az a következő évre marad. Szerettek volna azonban egy teljesen új stratégiát kialakítani és tesztelni az Everest előtt:

“A feladat hatalmas: 8600 méter felett, oxigénpalack nélkül egy teljesen új dimenzióba lépünk be. Ez a létezés határmezsgyéje. 2014-ben 8700 méteren fordultam vissza. Szilárd idén fenn állt, palack nélkül, a K2 8611 méteres csúcsán. Tudjuk mire készülünk, így most, a felkészülés során, mindent darabjaira szedünk – edzéstervet, stratégiát, a mentális felkészülést – és mindezt igyekszünk úgy újra összeállítani, hogy eddigi legjobb eredményeinkhez hozzá tudjuk rakni a hiányzó 239, illetve 150 métert. Olyan expedíciót kell megvalósítanunk, olyan stratégiát kell követnünk a felkészülés során és a hegyen is, ami maximalizálja a siker, és minimalizálja a tragédia esélyét. A Makalu – bár tiszteletet  érdemlő komoly, önálló cél – de egyben az új stratégiai elemek próbája is” – mondta el Klein Dávid az ÉRD FM-nek!

Az expedíció várhatóan április 7-én indul majd Budapestről, 20-án éri majd el az 5600 méteren lévő alaptábort, május végéig pedig kiépítik a csúcstámadáshoz szükséges négy tábort. A csúcsmászásra május végén vagy június elején kerülhet majd sor. 

Hallgassa meg az ÉRD FM 101.3 interjúját Klein Dáviddal, aki az érdieknek is üzent!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email