22_03_29_erdmost_nincskep

Májustól új szabályozás várható

22_03_29_erdmost_nincskep

Májustól új szabályozás várható

Jövő hét végétől megkezdődik a védekezés második szakasza, fokozatosan újraindulhat az élet. A vírus leginkább Budapesten és Pest megyében terjed, ezért a nagyvárosokban speciális szabályokat kell majd alkalmazni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jövő hét végén lezárul a védekezés első szakasza, a most hatályban lévő szabályok, illetve a kijárási korlátozás helyett új szabályokat alakítanak ki – mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. A kormányfő úgy fogalmazott:

a védekezés első szakaszában Magyarországot felkészítettük a legrosszabb forgatókönyv esetére is, most pedig megkezdődik a védekezés második szakasza, amelyben fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudjuk védeni a leginkább veszélyeztetetteket: ezek az idősek,a krónikus betegségekkel küzdők és a nagyvárosokban élők, tehát rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolnunk. A jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkeznünk

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: ezek kialakítása gőzerővel folyik.

Orbán Viktor a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban úgy fogalmazott: ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni a vakcina előállításáig, hanem elő akarunk bújni előbb-utóbb a fedezékünkből – márpedig az élet újraindítása ezt meg fogja követelni –, két lehetőség állhat elő: sikerül jól újraindítani az életet, meg lehetnek meglepetések. Ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk kontroll alatt tartani, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer ágyat, és többezer lélegeztetőkészüléket, ami lehetetlen. Ezért a felelősségteljes magatartás az, ha kiépítjük a kórházakban azt a kapacitást, amire a legrosszabb esetben szükség lehet. A védekezés első szakaszának az volt az értelme, hogy időt nyerjünk, és felkészítsük a magyar egészségügyet egy olyan terhelésre, amire még nem volt példa. Ezért kellett időt nyerni, lassítani a vírus terjedését. Ez megtörtént, a vírusgörbét sikerült ellaposítani.

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is: a professzorok jelentései alapján három dolgot biztosan lehet tudni: az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek. Az elhunytak életkora majdnem 78 év. A másik, hogy azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegségben szenvednek. A harmadik dolog, amit biztosan lehet tudni, hogy nem azonos módon és mélységben terjed a vírus Magyarországon: a fővárosban és Pest megyében van jelen a legerőteljesebben, az összes fertőzött több mint 65 százaléka innen kerül ki, így nyilvánvalóan más szabályokat kell alkalmazni a nagyvárosainkban, mint a kistelepüléseinken.

Arra a kérdésre, hogy a nagyvárosokat érintő szabályokat központilag hozzák majd meg, vagy a polgármesterek hatásköre lesz, Orbán Viktor elmondta: bevált az a gyakorlat, hogy a polgármesterek hétvégén szigoríthatnak az általános intézkedéseken, de szerinte május 4-e után alapvetően általános szabályokkal kell majd operálni.

Nem kívánom a felelősséget senkire sem hárítani, de elvenni sem kívánom a lehetőséget egyetlen polgármestertől sem, hogyha speciális a települése, saját szabályokat alkothasson. Egy jó egyensúly kialakítása a cél 

– mondta a miniszterelnök. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem túl vagyunk a járványon, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb a forgatókönyv bekövetkeztére is. Ki kell kísérletezni, hogyan éljünk együtt a helyzettel. Amíg nincs vakcina, okosan kell megszervezni az életünket – ez a második szakasz lényege. Mint elmondta, a hazai intézkedéseknél az osztrák tapasztalatokat be tudják építeni, ugyanakkor az enyhítés menetrendjét kicsit gyorsnak találja, és fegyelmezett, nyugodt nyomkövetést javasol. 

A járvány gazdasági hatásaival kapcsolatban a miniszterelnök azt hangsúlyozta: arra kell törekedniük, hogy minél több munkahelyet mentsenek meg, a nem megmenthetők helyett pedig hozzanak létre újakat, és ebben segítsék a munkaadókat. A munkanélküli segély három hónapig jár – „most még a negyvenvalahanyadik napon tartunk, és nagyon bízom benne, hogy mire ennek a végére érünk, a munkahely-megőrzési és -teremtő támogatásoknak köszönhetően a gazdaság fordulatszáma megközelíti majd a korábbit.  Gyors kilábalásra készülök, nem tartozom a legoptimistábbak közé, de a pesszimisták táborát sem gyarapíhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg. Amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi munkahelyet fognak létrehozni. Erre megvannak az eszközeink és a pénzügyi forrásaink is” – jelentette ki. 

Az Európai Unió vezetői csütörtökön megállapodtak az uniós költségvetés átszabásáról: az első két évre nagyobb összeget csoportosítanak át. Orbán Viktor elmondta: megállapodtak arról is, hogy a tagállamoknak többet kell befizetniük – Magyarországnak is –, hogy nagyobb legyen a költségvetés kerete. Abban viszont nem tudtak megállapodni, hogy azok a pénzek, amelyeket az előttünk álló egy-két évben a járvány gazdasági következményei miatt mozgósítani kell a költségvetésen felül, hitelek legyenek-e, vagy nem visszafizethető támogatás. Ez azonban Magyarország számára nem igazán húsbavágó vita – jegyezte meg a miniszterelnök.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email