22_03_29_erdmost_nincskep

Így figyeljünk a gyermekekre kánikulában

22_03_29_erdmost_nincskep

Így figyeljünk a gyermekekre kánikulában

A gyermekek testfelülete tömegükhöz képest arányaiban nagyobb, mint a felnőtteké, ezért hőségben több folyadékot veszítenek és hamarabb lehetnek kllinikai tüneteik a kánikula miatt. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos segít, hogyan védjük meg gyermekeinket a kánikulában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint dr. Kovács Tibor az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában hangsúlyozta, a gyermekekre sajátos élettani helyzetük miatt fokozottan oda kell figyelni, mert testfelületük tömegükhöz képest arányaiban nagyobb, mint a felnőtteké, ezért több folyadékot vesztenek és hamarabb kaphatnak napszúrást, hőgutát.

Részletezte, a szervezet számára nagyon fontos a folyadék- és sóháztartás fenntartása, ezt kilengés esetén a szervezet megpróbálja kompenzálni, így ilyen esetben például csökken a vizelet mennyisége, mert megváltozik a folyadékegyensúly.

Épp ezért dr. Kovács Tibor azt javasolja, fokozottan figyeljünk rá, mennyit pisilnek a kisgyermekek, mert ez egy fontos tünet, ahogy az általános gyengeség, a fejfájás, a testhőmérséklet megemelkedése vagy éppen a hányinger, de hosszan tartó hőhatás esetén akár eszméletvesztés is előfordulhat.

A gyermekorvos épp ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, keressük az árnyékos, hűvös helyeket, hordjunk sapkát, vagy ha lehetőségünk engedi fürödjünk egyet, mert ezekkel megelőzhetőek a hőséghez kapcsolódó betegségek, rosszullétek.

Dr. Kovács Tibor kiemelte, ha kellően odafigyelünk a gyermek étrendjére, akkor is megelőzhető ez az állapot.

Elmondta azt is, egy 10 kilós gyermeknek átlagosan napi egy liter folyadékot kell bevinnie a szervezetébe, de kánikulában ez az érték is nagyobb, illetve a szükséges folyadék mennyisége az alkattól és a testsúlytól is függ.


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email