_DSC1000

Van egy érdi ovi, ahol a takarító néni és a gondnok bácsi is mesél

_DSC1000

Van egy érdi ovi, ahol a takarító néni és a gondnok bácsi is mesél

Pompás Mesés Óvoda címet nyert az Ég-Ígérő Érdligeti Református Óvoda, Érden elsőként.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pompás Mesés Óvoda címet nyert az Ég-Ígérő Érdligeti Református Óvoda. Érden ez az első olyan intézmény, amelyik elnyerte ezt a címet, illetve Pompás Mesés Nagykövetei lettek az országos kezdeményezésnek.

Az oviban nagy hangsúlyt fektetnek a népi hagyományok átadására, és óvodás korban erre leginkább a népmeséken keresztül van mód. 2022 óta ismerik és alkalmazzák az Ég-Ígérőben dolgozó óvó nénik a Pompás Napok módszert, amelynek segítségével a saját személyiségükön keresztül közvetíthetik a hagyományos kultúra értékeit, a mai kor igényeinek megfelelően.

Sokféle rendhagyó, és a gyerekeknek nagyon kedves foglalkozás köthető a Pompás Napokhoz: például a mesék éjszakája, amin nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is részt vettek, vagy meseösvény program: az óvoda egyes pontjait átalakították a mese helyszínévé, és a gyerekek eljátszhatják a történetet, úgy járva végig az egyes állomásokat, mint egy akadálypályát.

„Volt, hogy a tenger gyomrában keresték a királykisasszony gyűrűjét, a másik helyszínen a hangyákkal együtt segítettek összeszedni a magokat, és amikor elnyerték a királykisasszony kezét, táncos, zenés mulatsággal ünnepeltek” – idézte fel Vargáné Perjés Fabiola óvodavezető.

Miért fontos, hogy manapság a gyerekek népmeséket is halljanak? Mert bővül a szókincsük, megismerik a népszokásokat, és olyan elvont fogalmak válnak számukra kézzelfoghatóvá, mint a barátság, a bátorság, a segítőkészség.

Természetesen nem minden népmese való a legkisebb korosztálynak, de a Pompás Napok program erre is tesz ajánlást. Sőt, olyan mesékkel ismerteti meg az óvó néniket, amelyek mondókákat, énekeket is tartalmaznak, így a gyerekek is be tudnak kapcsolódni a meseolvasásba.

Az Ég-Ígérő oviban egyébként nemcsak az óvónők mesélnek, hanem a gondnok bácsi és a takarító néni is bekapcsolódik egy-egy alkalommal. Így volt ez szeptember 25-én is, amikor egy kis ünnepség keretében Dr. Deák-Zsótér Boglárka, a Pompás Napok vezetője (és a módszer egyik kidolgozója), mese- és művészetterapeuta, valamint Geráné Onódy Tünde Pompás Mesés Nagykövet átadta a Pompás Mesés Óvoda címet, és a Pompás Mesés Nagykövet kinevezéseket (amelyet két óvó néni nyer el) az intézménynek.

Mint az ÉrdMostnak elmondta, ezzel a módszerrel azokat a gyerekeket is meg lehet szólítani és be lehet vonni, akik egyébként nem figyelnek, nem érdeklődnek. Mivel a mesélést játékokkal, dallamokkal, ritmusokkal és mondókákkal egészítik ki, még több apróság tud kapcsolódni a történethez. „A program az általános iskola alsó tagozatában is sikeresen alkalmazható. Sőt, úgy látjuk, hogy a felnőttek is nagyon bele tudnak feledkezni. Az utóbbi hónapokban elég erős az érdeklődés a bölcsődék részéről is” – tette hozzá Boglárka.

„Képzéseinkre nemcsak a pedagógusokat, hanem a szülőket is invitáljuk. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk azoktól, akik elvégezték. Fontos tudatosítani: a mesemondás nem egy kipipálandó feladat, hanem egy örömteli tevékenység. Az pedig, hogy a gyermek kérdez mesemondás közben, a lehető legjobb dolog. Nem zavarni szeretné a mesemondást, hanem így kapcsolódik a történethez” – hangsúlyozta Boglárka.

Arra a kérdésre, hogy miért Pompás Napok a neve a kezdeményezésnek, elmondta: kezdetben, mikor az országot járták Kormos Rebekával, a módszer másik alapítójával, annyira feltöltődtek és jól érezték magukat – a gyerekekkel és az óvó nénikkel egyetemben –, hogy úgy érezték: az a nap, ami mesével indul, csak pompás lehet.

Szeptember 30-án, a magyar népmese napján vegyük elő régi kedves népmesénket, olvassuk el (akár hangosan), és szerezzünk magunknak mi is egy pompás napot. Aki pedig többre is kíváncsi a módszerrel kapcsolatban, ezen az oldalon többet is megtudhat erről a mesés kezdeményezésről.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email