foter_varoshaza

Újabb csapást mérhetnek az önkormányzatokra

foter_varoshaza

Újabb csapást mérhetnek az önkormányzatokra

Akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is megszülethet a döntés, amely központosítaná a helyi iparűzési adót.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptember elején tartották meg a 31. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferenciát, amelyen ismét szóba került a helyi iparűzési adó (hipa) „megreformálása” – értesült a Népszava.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének(TÖOSZ) elnöke elmondta, hogy a hivatalos verzió szerint ugyan még nem született kormányzati döntés, de már vizsgálják a különböző lehetőségeket.

A konferencia résztvevői közül többen úgy értelmezték az elhangzottakat, előfordulhat, hogy a kormány január elsejétől elveszi az iparűzési adót a településektől, a pénz egy közös állami kasszába kerül, s onnan osztják majd el az önkormányzatoknak.

Ez tulajdonképpen egyet jelentene az önkormányzatiság teljes kiüresítésével és ellehetetlenítésével, lévén, mára ez maradt az egyetlen érdemi saját bevétele a helyhatóságoknak.

Az ötlet nem új, hiszen a júniusi EP- és helyhatósági választások után Lázár János építési és közlekedési miniszter jelentette be, javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó megreformálását, ugyanis szerinte „véget kell vetni annak a káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót, majd sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson mentőövet, mert elfogyott a pénz”.

A Népszava szerint a múlt heti visegrádi szakmai konferencián olyan megjegyzések is elhangzottak, hogy akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is megszülethet a döntés, mely központosítaná a helyi iparűzési adót.

Érdemes megjegyezni, hogy a tehetősebb települések már így is fizetnek, hiszen a helyi iparűzési adó közel harmadát szolidaritási hozzájárulásként adják az államkasszába, amelyet aztán a rászoruló önkormányzatoknak osztanak vissza.

A nagy rendszerek közül eddig az egészségügyet és a közoktatást vették el a településektől, de ha a hipa sem marad az önkormányzatoknál, akkor mindent központilag kell majd finanszírozni.

Ez valójában azt jelenti, hogy megszűnik az önkormányzatok valódi funkciója.

Lesz majd egy nagy közös kassza, ahol minden településnek lesz egy „számlája”, amire kap majd valamekkora összeget a központosított feladatok helyi ellátására.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is felszólalt a konferencián, ahol a tárcavezető többek között az önkormányzati törvény lehetséges módosításáról is beszélt, ám valódi konkrétumok nélkül. Mindössze annyi derült ki, hogy jelenleg a szabályozás előkészítése zajlik.

A Népszava az iparűzési adó, valamint az önkormányzati törvény esetleges módosításai ügyében megkereste a közigazgatási és területfejlesztési, a nemzetgazdasági és a pénzügyi tárcát, viszont érdemi válasz egyik helyről sem érkezett az ügyben.

A Pénzügyminisztérium kitérő válaszában pedig úgy fogalmazott: „Az önkormányzatok helyi iparűzési adóbevétele dinamikusan növekszik, 2010 óta közel megháromszorozódott, és ez a növekedési tendencia folytatódik. Bár az iparűzési adóval kapcsolatban számtalan észrevétel, felvetés, igény fogalmazódott meg az elmúlt években, átalakításról nem született döntés”.

fotó: Gárdos Attila / Freepik / Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email