kozossegikoltsegvetes2AK

Jön az utolsó, mindent eldöntő szavazás

kozossegikoltsegvetes2AK

Jön az utolsó, mindent eldöntő szavazás

Újabb fázisába lép a közösségi költségvetés, szeptember 4-től a valóban megvalósítható ötletekre lehet szavazni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden idén márciusban indult el a közösségi költségvetés, amelyben minden 18 év feletti érdi lakos részt vehet. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a közösségi (avagy részvételi) költségvetésnek az a lényege, hogy a helyi közösség közvetlenül dönthessen környezete fejlesztéséről, hogy a lakosság ne csak a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét.

A lakosok március 1. és május 31. között javaslatot tehettek az általuk fontosnak gondolt fejlesztésekre, amellyel rendkívül sokan éltek, hiszen kétszáznál is több javaslat érkezett be a megadott határidőig.

A közösségi költségvetés folyamata

Fontos megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg 120 millió forint, amelyből a legtöbb szavazatot elnyerő javaslatokat valósítják majd meg. A közösségi költségvetés tehát egy kiváló eszköz arra, hogy a lakosok hangja is eljusson a városvezetéshez, és hogy olyan projektek valósuljanak meg, amelyekre valós társadalmi igény van.

Júniusban a második fázisába lépett a projekt, a hivatali szűrés során a beérkezett ötleteket feldolgozták, árazásukat és megvalósíthatóságukat megvizsgálták, ezután pedig a hivatal munkatársai és a bizottságok tagjai is áttekintették a javaslatokat, hogy eldöntsék, melyek azok, amelyek leginkább illeszkednek a közösség igényeihez.

Jelenleg a versenyben maradt javaslatok bizottsági szűrése zajlik, tehát már a képviselő-testület valamennyi tagja munkabizottságba tömörülve mondja el véleményét a különböző szűrőkön korábban átment lakossági ötletekről.

Tetlák Örs alpolgármester kiemelte, hogy ezek a javaslatok eddig az egyéb technikai feltételek figyelembevételével mind pénzügyi, mind pedig megvalósíthatósági szempontból megfeleltek, azonban olyan ötletek is voltak, amelyek ugyan jónak tűntek, de valamiért nem megvalósíthatóak, így azokra nem lehet majd szavazni.

„Sajnos voltak olyan javaslatok, amelyek azért estek ki a megvalósítható ötletek sorából, mert olyan területre vonatkoztak, amelyek nem az önkormányzat hatáskörébe tartoznak. A MÁV-hoz tartozó területek mind ilyenek, de azokat a fejlesztési javaslatokat sem tudjuk szavazásra bocsájtani, amelyeknek a kivitelezési összege meghaladja a 36 millió forintos határt, a közösségi költségvetés összegének 30 százalékát”

– jegyezte meg az alpolgármester.

Többek között érkezett javaslat kutyafuttatóra is egy olyan helyszínen, amely nem lett volna alkalmas a kialakítására, ezért az például nem került be, de volt olyan javaslat, amit többen is beküldtek, az ilyeneket pedig összevonták és egyként kezelték, aki pedig egyszerre többet küldött be, azt – ha indokolt volt – részekre bontották.

Tetlák Örs kiemelte, hogy minden elutasított javaslat ötletgazdáját indoklással együtt értesíti az önkormányzat.

Az önkormányzati képviselők szeptember 3-ig értékelhetik a versenyben marad 55 javaslatot, a lakosság pedig szeptember 4-től egészen november végéig dönthet arról, hogy mi valósuljon meg a közösségi költségvetés keretein belül.

Szavazni továbbra is kétféle módon lehet majd: online és papíralapon várják a javaslatokat. Írásban a következő helyszíneken lehet bedobni a kitöltött formanyomtatványt:

  • a Polgárok Házában (Alsó u. 3.)
  • a Dr. Romics László Egészségügyi Intézménybe (Felső u. 39-41.)
  • a Szepes Gyula Művelődési Központban (Alsó u. 9.)
  • a Parkvárosi Közösségi Házban (Gépész u. 14.)
  • a Magyar Földrajzi Múzeumban (Budai út 4.)
  • az Érdi Galériában (Alsó u. 2.)
  • a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban (Hivatalnok u. 12.)
  • az Érd Arénában (Velencei út 39-41.)
  • a Szociális Gondozó Központban (Topoly u. 2.)
  • az ÉTV (Felső u. 2.) és az ÉTH (Alispán u. 2.) ügyfélszolgálatain elhelyezett gyűjtőládákban.

A november végéig tartó szavazás során mindenki maximum három javaslatot tehet, végül pedig a legtöbb szavazattal rendelkező ötleteket valósítják meg a 120 millió forintos keret kimerüléséig, 3-24 hónapos kivitelezési határidővel a projektek minőségétől, tartalmától függően.

A közösségi költségvetésről további részletes információkat a persely.erd.hu oldalon lehet találni.

fotó: ÉrdMost / freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email