augusztus20BAkenyer

Az államalapításra emlékezett a város – VIDEÓVAL

augusztus20BAkenyer

Az államalapításra emlékezett a város – VIDEÓVAL

Megáldották az új kenyeret, és felvágták Magyarország tortáját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében ünnepelte augusztus 20-át. Megáldották az új kenyeret, átadták a városi kitüntetéseket, a Pódium Színház művészei és a Szirmok Női Kar pedig igazi ünnepi műsorral készült az alkalomra.

Elsőként Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget. Kiemelte: egészen addig béke lesz az országban, amíg értékeljük Szent István művét, amíg hűek vagyunk őseink hitéhez, és amíg nem hagyjuk nevetségessé tenni törvényeiket.

Ma lázadónak lenni azt jelenti, hogy kiállunk a hagyományos értékek mellett – jelentette ki.

„Sok nemzet mindent megadna, ha ilyen elődökre tudna feltekinteni” – mondta Aradszki András, hozzátéve: Magyarország a béke, az értékek és a gyarapodás pártján állt és áll ma is. Első királyunk és ezeréves történelmünk a békéért kiált. Ez az egyedül képviselhető érték, nincs olyan ok, ami felülírhatná.

Csőzik László polgármester Magyarország kereszténnyé válásáról beszélt, hangsúlyozva: egyedül Európa kínált jövőt, hazát számunkra.

Idézett Szent István fiának, Imre hercegnek írt intelmeiből is, miszerint a hit tettek híján meghal, aki istentelen, aki kegyetlen király, aki nem a gyengébbet szolgálja, aki az igazság ellen harcol, annak vége, és elveszíti országát. Nem a hatalma, a vagyona teszi az embert, nem a harcosai, hívei száma és ereje, hanem a belső tartása, az embersége, az az erkölcsi iránytű, ami vezeti őt.

„Istvánnak mindig Magyarország volt az első, nemcsak szóban, hanem színarany, értékálló, évezredeken átsugárzó tettekben” – hangsúlyozta Csőzik László.

„A hit zászlóvivői sohasem azok, akik pusztán szenteskednek, nem is azok, akik óriás keresztet vésnek a szabadságszoborra, hanem azok, akik tettekkel bizonyítják. Ez az erkölcsi iránytűjük” – tette hozzá.

Az új kenyeret Hankovszky Béla kiemelt tábori lelkész áldotta meg, aki arról beszélt, hányféle módon is szerethetjük a hazánkat – lehet gőgösen, áldozatosan, krisztusi módon, és sajnos maffia-szerűen is. „Muszáj, hogy egy-egy ilyen ünnep megtisztítson bennünket, és visszatérítsen Krisztushoz, aki szelíd és alázatos szívű volt” – hangsúlyozta.

„Nagyon sokan vannak, akiknek nincs meg a mindennapi kenyerük. Azt kívánom ezen a szép ünnepen, hogy vegyük észre azokat, akiknek nincs meg a mindennapi betevőjük. Ne hibáztassuk őket, ne keményítsük meg a szívünket, hanem essen meg rajtuk” – mondta a tábori lelkész, hozzátéve: Krisztus a mi kenyerünk, Isten a táplálékunkká lett.

Literáty Zoltán református lelkipásztor arról beszélt: ahogy a mindennapi kenyérre is szükségünk van, úgy a mindennapi gondviselésre is, ahhoz, hogy élhessünk, egészségesek és erősek lehessünk. „Az alapvető szükségletek mind Isten kezéből érkeznek hozzánk” – hangsúlyozta.

A lelkész hitről és bizalomról beszélt, amelyek egymás szinonimái. „Hálát adunk azért, hogy Isten gondviselése ebben az évben is megjelent, és megfoghatóan itt van az asztalon, és nem kell félnünk, hogy holnap is meglesz-e a betevőnk, mert bízhatunk Istenben, hogy lesz, és hihetünk a szavának, hogy gondoskodik rólunk” – tette hozzá Literáty Zoltán.

Az ünnepség végén a résztvevők megkóstolhatták Magyarország tortáját, a Mákvirág nevű kreációt.

Fotó: Balogh Alex, videó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email