szunyogirtasPixabay

Jövő héten jön a légi szúnyogirtás

szunyogirtasPixabay

Jövő héten jön a légi szúnyogirtás

Július 5-én, pénteken pedig összehangolt földi védekezést végez a Katasztrófavédelem és az önkormányzat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az országos tisztifőorvos a napokban engedélyezte a légi kémiai gyérítésre használt szert, így július 9-én napnyugta után, az országos katasztrófavédelem Érdre légi gyérítést hirdetett. Másnap, július 10-én, a hatékonyságot fokozandó, földi gyérítés is lesz a városban – adta hírül Csőzik László polgármester a közösségi oldalán.

A légi kémiai védekezést a napnyugta utáni időszakban végzik majd, Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szerrel. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a vasútvonaltól a Duna felé eső városrészeket érinti majd a légi gyérítés: Ófalu, Tisztviselőtelep, Istvántelep, Érdliget alsó szakasza, Papi földek környezete, női neves utcák, Sulák köz. Ugyanezeken a területeken végzik másnap a földi gyérítést is. 

A légi gyérítésre – ami külön engedélyekhez kötött – azért van szükség, mert a sok csapadék miatt rendkívül sok a szúnyog Érden (és persze az ország más pontjain is).

A Katasztrófavédelem és az önkormányzat összehgangolt szúnyogirtásokat végez Érden hetek óta, egyaránt alkalmazva a biológiai és a kémiai módszereket (hogy mi a különbség a kettő között, arról itt írtunk bővebben).

A csípésszámlálás és a hatékonysági vizsgálatok szerint a gyérítések jelentősen csökkentették a szúnyogok számát, de még így is nagyon sok van e vérszívó rovarból.

Június 4-én a Katasztrófavédelem földi biológiai beavatkozzással pusztította a szúnyoglárvákat, ma, pénteken pedig az önkormányzat által megbízott céggel karöltve földi kémiai védekezéssel gyérítik a már kifejlett egyedeket, szinte egész Érd területén: Dombosvárosban, Parkvárosban és Sasvárosban, Ófaluban, Tisztviselőtelepen, Istvántelepen, valamint Érdliget alsó szakaszán, beleértve a Papi földek környékét is.

A járművek napnyugta után járják majd az utcákat. A hidegködös autó nem hagy gomolygó ködöt maga után, és mivel vízben oldják a szúnyogokra veszélyes szert, nem pedig ipari fehérolajban, így hangosnak sem mondható.

Fotó: Pixabay, Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Érd MJV Polgármesteri Hivatala pályázatot hirdet közszolgálti jogviszony keretében jogi előadói munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email