csapatkozossegikoltsegvetesPixa

Most dől el, mire szavazhatunk szeptemberben

csapatkozossegikoltsegvetesPixa

Most dől el, mire szavazhatunk szeptemberben

Indul a közösségi költségvetés következő fázisa: szakemberek szelektálják a beérkezett ötleteket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több mint kétszáz javaslat érkezett az érdi közösségi költségvetés projekthez. A március 1-jén indult programban minden 18 év feletti érdi lakos részt vehet. A kezdeményezés célja, hogy a lakossági ötleteket összegyűjtse, és a legnépszerűbbeket meg is valósítsa az önkormányzat. (Bővebben erről itt, itt, itt és itt írtunk, a közösségi költségvetés weboldalát pedig itt találják olvasóink.)

A közösségi (avagy részvételi) költségvetés célja, hogy a helyi közösség közvetlenül dönthessen környezete fejlesztéséről, ne csak a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét. 120 millió forintot különített el a projektre  az önkormányzat, a büdzséből a legtöbb szavazatot elnyerő javaslatokat valósítják majd meg.

A közösségi költségvetés több fázisból áll. A javaslattétel nyár elején lezárult, és most indul a következő fejezet: a benyújtott ötleteket a Polgármesteri Hivatal munkatársai és a bizottságok tagjai alaposan átnézik, és eldöntik, melyeket lehet megvalósítani a közösségi költségvetés keretéből, melyek illenek leginkább a közösség igényeihez, illetve összhangban állnak-e a településfejlesztési célokkal.

A bizottságok döntéseit követően a kiválasztott projektek további finomításon és kidolgozáson mennek keresztül.

Ezzel párhuzamosan a második szakaszban elindul az ötletet, ötleteket beküldők kiértesítése: többen nem külön-külön, hanem ömlesztve adták le az ötleteiket, nekik jelzik, hogy javaslataikat szétbontották. Az is előfordul, hogy egymástól függetlenül többen is javasolják ugyanazt – őket az összevonásról értesítik. Jeleznek azoknak is, akik lekésték a május végi benyújtási határidőt, vagy olyan elképzelést küldtek be, amit a közösségi költségvetés keretei között nem lehet megvalósítani.

Ezek az ötletek is nagyon fontosak, hiszen megmutatják a városvezetésnek, hogy a lakosok mire vágynak, illetve hogy tennék élhetőbbé a várost. Ezért eltesznek minden ilyen javaslatot, és ha adódik rá lehetőség (pályázat, plusz forrás), meg lehet valósítani őket.

„Olyan ötletek is érkeztek, amelyek nagyon jók ugyan, de megvalósításuk nem a mi hatáskörünkbe tartozik, például az a javaslat, hogy az ÉTV-ÉTCS-nek legyen mobilos alkalmazása. Ezt az önkormányzat nem valósíthatja, meg, de jeleztük az igényt a vízműnek, és kedvező választ kaptunk: weblapjuk megújul majd, és könnyebben kezelhető lesz a mobilos változata”

– mondta az ÉrdMostnak Balla Imre önkormányzati képviselő, a közösségi költségvetés koordinátora.

„Körülbelül tizenöt olyan dokumentum volt, amit gondolkodás nélkül elvetettünk: ezek közt volt trollkodás, tesztüzenet, illetve nem Érd területére vonatkozó javaslat is.”

„Nagyon sok ötlet a szabadidő eltöltésével kapcsolatos: érkezett javaslat park és kutyafuttató létesítésére, pingpongasztal kihelyezésére, sportrendezvényekre, kulturális programokra” – sorolta Balla Imre, hozzátéve: ezek nem kifejezetten valamilyen beruházást jelentenek, hanem a mindennapi életet teszik jobbá.

A második szakasz augusztus 31-ig tart, ezt követően az érdiek elé bocsájtják azokat a javaslatokat, amelyeket meg lehet valósítani a közösségi költségvetés keretében.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email