kozossegikoltsegvetesAK

Kérdezz-felelek, avagy minden, amit tudni akar a közösségi költségvetésről

kozossegikoltsegvetesAK

Kérdezz-felelek, avagy minden, amit tudni akar a közösségi költségvetésről

Számos kérdés érkezett olvasóinktól ezzel az új projekttel kapcsolatban. Összegyűjtöttük és megválaszoljuk őket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem egészen értem, mi is ez a közösségi költségvetés. Hol olvashatok róla bővebben?

A közösségi (avagy részvételi) költségvetésnek az a lényege, hogy a helyi közösség közvetlenül dönthessen környezete fejlesztéséről, ne csak a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét. A modell a brazil Porto Alegre városából származik, és az elmúlt évtizedekben világszerte elterjedt, és Magyarországon is egyre több önkormányzatnál honosodott meg a gyakorlat.

Érden most először vezetik be ezt a programot. Cikk és videó is született róla az ÉrdMost oldalon, de érdemes felkeresni a közösségi költségvetés hivatalos honlapját is.

Kik nyújthatnak be javaslatot a közösségi költségvetéshez?

Minden 18. évét betöltött, Érden élő vagy tanuló ember. (Diák esetén bejelentett lakcím nem szükséges.) Közösségek is tehetnek javaslatot, de ilyenkor is egy személynek kell jegyeznie a beadott anyagot.

Meddig nyújthatom be javaslatomat?

  1. május 31-ig.

Milyen személyes adatokat kell feltüntetnem a javaslatomon?

Nevet, címet, e-mail címet és/vagy telefonszámot. Ezt azért kéri az önkormányzat, mert fontos lehet, hogy felvegyék velünk a kapcsolatot. Hogy mikor fordulhat ez elő? Például akkor, ha többen is benyújtuk ugyanazt a javaslatot. Ilyenkor összevonva bocsátják szavazásra az ötletet, amiről nekünk is értesítést küldenek, ha van hova.

Ha az anyagunkon nem szerepel a név és az elérhetőség, a javaslatunkat nem veszik figyelembe és nem bocsátják szavazásra sem.

Mindenki láthatja majd a nevemet és az elérhetőségemet?

Természetesen nem. A beküldők adatait az önkormányzat bizalmasan kezeli (az adatkezelési tájékoztatóban rögzített módon). A javaslatok közzétételénél ezek nem szerepelnek, csak a beküldés időpontja és maga a javaslat lesz nyilvános.

Leírtam a javaslatomat, rajta vannak a személyes adataim is, már csak le kellene adnom, de hol? 

Online formában az érdi közösségi költségvetés honlapján ITT, papír alapon pedig a városi intézményeknél (lásd alább) kihelyezett gyűjtőládákban, nyitvatartási időben, de kivághatja az Érdi Újság február 27-i és március  12-i számából is.

(Mivel a javaslatok személyes adatot – név, cím, telefonszám – is tartalmaznak, ezeket védeni kell, amit nyitvatartási időben lehet csak biztosítani.)

Hol vannak a gyűjtőládák?

A Polgárok Házában (Alsó u. 3.), a Romicsban (Felső u. 39-41.), a Szepesben (Alsó u. 9.), a Parkvárosi Közösségi Házban (Gépész u. 14.), a Magyar Földrajzi Múzeumban (Budai út 4.), az Érdi Galériában (Alsó u. 2.), a könyvtárban (Hivatalnok u. 12.),  az Arénában (Velencei út 39-41.), a Szociális Gondozó Központban (Topoly u. 2.), az ÉTV (Felső u. 2.) és az ÉTH (Alispán u. 2.) ügyfélszolgálatain.

Nem elég, ha az ötletemet kommentben megírom a közösségi költségvetéssel foglalkozó valamelyik poszt alatt? Hiszen az is véleménynyilvánításnak számít.

A kommentszekcióba írt javaslatokat nem veszik figyelembe, csak a gyűjtőládába elhelyezett, illetve a közösségi költségvetés honlapján leadott anyagokat.

Megírtam, szerepelnek rajta az adataim és be is dobtam a gyűjtőládába. Most már biztos lehetek benne, hogy megvalósítják az ötletemet?

Nem. A javaslatok átesnek egy előzetes szűrésen. Amelyek megfelelnek a kiírt feltételeknek (ezeket lásd alább), azokat szavazásra bocsájtják. A voksolás legkésőbb augusztus 31-én kezdődik és november 30-ig tart majd. Ezután indulhat el a nyertes projektek kivitelezése.

Van egy remek szolgáltatásom, azt megvalósíthatja a közösségi költségvetésből a város? Vagy mondjuk az utcánk leaszfaltozását?

A kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokat, illetve a karbantartási, felújítási munkákat nem ebből a keretből fedezik, tehát aszfaltozásra, közmű- és járdaépítésre, javításokra ne tegyünk javaslatot a közösségi költségvetés terhére. Mivel az is cél, hogy a megvalósuló fejlesztéseket sokáig élvezhetnék a város lakói,  eseményekre – még ha az a legjobb koncert is -, tanulmányokra se nyújtsunk be anyagot.  A folyamatos karbantartást igénylő, állandó működtetést kívánó projektek sem ide tartoznak. Saját termékeinket, szolgáltatásunkat sem finanszírozhatjuk a közösségi költségvetés keretéből. Figyeljünk arra is, hogy tervünk megvalósítása ne haladja meg a közösségi költségvetés keretének 30 százalékát, hiszen jó volna, ha minél több javaslat realizálódhatna a 120 millió forintból.

Több ötletet is papírra vethetek? 

Természetesen igen, de ezeket külön anyagként adjuk be.

Mi van akkor, ha a javaslatom nem megy át az előszűrésen?

A hivatal erről értesítést küld a beadónak. Ezért is fontos, hogy  feltüntessük elérhetőségeinket.

Mi lesz azokkal a javaslatokkal, amelyek ugyan átmennek az előszűrésen, de nem valósulnak meg? Elteszik őket a következő évre?

Ezek az ötletek is nagyon fontosak, hiszen megmutatják a városvezetésnek, hogy a lakosok mire vágynak, hogy tennék élhetőbbé a várost. Ezért eltesznek minden javaslatot, és ha adódik rá lehetőség (pályázat, plusz forrás), meg lehet valósítani őket.

Vannak még kérdéseim, hol találok rájuk válaszokat?

A közösségi költségvetés oldalán található Hogyan működik? menüpont alatt. Ha egyéb kérdésünk volna, a hivatalos honlapon található űrlapon feltehetjük.

Fotó: Pixabay, Közösségi Költségvetés weboldala, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email