kozossegikoltsegvetesAK

Május végéig még dönthet a 120 millió forint sorsáról

kozossegikoltsegvetesAK

Május végéig még dönthet a 120 millió forint sorsáról

A közösségi költségvetés keretében várja a lakossági ötleteket az önkormányzat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden is bevezették a közösségi költségvetést, amelyről ITT számoltunk be korábban. A március 1-jén indult programban minden 18 év feletti érdi lakos részt vehet. A kezdeményezés célja, hogy a lakossági ötleteket összegyűjtse, és a legnépszerűbbeket meg is valósítsa az önkormányzat.

A közösségi (avagy részvételi) költségvetésnek tehát az a lényege, hogy a helyi közösség közvetlenül dönthessen környezete fejlesztéséről, hogy a lakosság ne csak a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét. Erre pedig 120 millió forintot különített el az önkormányzat, amelyből a legtöbb szavazatot elnyerő javaslatokat valósítják majd meg.

A javaslattételi időszak a végéhez közeledik, május 31-ig várja a lakossági ötleteket az önkormányzat. Eddig 137 beérkezett javaslatot dolgoztak fel, összesen 48 kategóriában 120 közreműködőtől, tehát volt, aki több ötletet is megfogalmazott – tudtuk meg Balla Imrétől.

„A program indulásakor abban bíztam, hogy a javaslatok száma eléri majd a százat. Most már közel 140 javaslatnál tartunk és még van egy hét az első kör végéig, így mindenképpen elégedett vagyok az érdiek aktivitásával, ötletgazdagságával”

– tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Vannak, akik könnyebben megvalósítható javaslatokkal éltek, ilyen például egy térre elhelyezett pad, de adódik monumentálisabb elképzelés is. Ezek közül Balla Imre kiemelte a régi buszpályaudvarra vonatkozó javaslatokat, sokak szerint az épületet le kellene bontani. Van olyan aki másik áruházat látna szívesen a területen, de sokan parknak örülnének igazán, sőt felmerült egy új vásárcsarnok ötlete is.

A jellemző viszont az, hogy a többség a saját lakókörnyezetében szeretne látni apróbb változásokat. Játszótér, kutyafuttató is szerepel az ötletek között, sorolta Balla Imre.

A javaslatokat papíralapon és az erre létrehozott online felületen is le lehet adni. Május 31-ig folyamatosan töltik a lakossági ötleteket a honlapra, az eddig beérkezetteket érdemes olvasgatni, ehhez pedig IDE kell kattintani.

Május 31-e után a hivatal átnézi az összes javaslatot, hogy azok megfelelnek-e a kiírásnak, továbbá azt is, hogy beleférnek-e a költségvetésbe. Balla Imre kiemelte, hogy a megvalósítható ötleteket szavazásra bocsátják és a kialakult sorrend alapján azokat valósítják meg, amelyekre elegendő a rendelkezésre álló pénz.

Tehát akinek van még ötlete, nem maradt le semmiről, ugyanis május 31-ig tehet javaslatot arra, hogy mire költse el a város a közösségi költségvetés 120 millió forintját.

A közösségi költésvetésről bővebben az alábbi videóból is lehet tájékozódni:

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email