kozossegikoltsegvetesAK

Közösségi költségvetés: száznál is több javaslat érkezett eddig

kozossegikoltsegvetesAK

Közösségi költségvetés: száznál is több javaslat érkezett eddig

Mutatjuk a teljesség igénye nélkül, hogy milyen fejlesztési ötletek érkeztek be az elmúlt egy hónapban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden is bevezették a közösségi költségvetést, amelyről ITT számoltunk be korábban. A programban, amely március 1-jén indult, minden 18 év feletti érdi lakos részt vehet. Így most már nem csak a közösségi oldalakon, illetve a baráti beszélgetések során adhatunk tippeket, cserélhetünk ötleteket, hanem egy olyan fórumon is, amelynek pont az a célja, hogy a lakossági kezdeményezéseket összegyűjtse, és a legnépszerűbbeket meg is valósítsa.

Az önkormányzati kezdeményezés a lényege, hogy a helyi közösség közvetlenül dönthessen környezete fejlesztéséről, hogy a lakosság ne csak a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét. Erre 120 millió forintot különített el az önkormányzat, amelyből a legtöbb szavazatot elnyerő javaslatokat valósítják majd meg.

Ahogy arra korábban is felhívtuk a figyelmet, a javaslatokat papíralapon és az erre létrehozott online felületen is le lehet adni. Az elmúlt egy hónap tapasztalatiról Tetlák Örs alpolgármestert kérdeztük, aki elmondta, hogy megtörtént az elsőkörös „begyűjtés”, összeszedték az eddig beérkezett javaslati lapokat, online visszajelzéseket.

Ezek alapján a városvezető elmondta, hogy nagy sikere van a programnak, hiszen az online felületen és írásban is sok javaslat érkezett, bőven száz felett van ezeknek a száma.

Tetlák Örs szerint nagyon változatos ötletek érkeztek eddig, szinte mindegyik megfontolandó és azok valóban a közösség javát szolgálnák. Vannak természetvédelmi kezdeményezések, mint például egy ófalusi madár- és mókuspark, illetve madárles létesítése, de van aki a zöldterületek felmérésére szavaz, vagy a lakossági komposztálás segítését, illetve az ágdarálás ismételt bevezetését tartja fontosnak.

Érkeztek javaslatok új gyalogátkelőhelyek létesítésére vonatkozóan, továbbá tájékoztató táblák, illetve utcatáblák kihelyezését is fontosnak tartják a lakosok, ahogyan újabb járdákra és forgalomlassításra is szükség lehet. Közlekedés terén egy kerékpáros KRESZ park kialakítása is jó ötletnek tűnik, valamint traffipaxok kihelyezését is említhetjük a biztonságot növelő javaslatok közül.

A sportélet sem maradt ki az elmúlt egy hónapban beérkezett javaslatok közül, így van akinek futópályára lenne szüksége Fenyves-Parkvárosban, vagy elindítaná a Mozogj Érden Mozgalmat. Ha már mozgás, akkor az állatokat sem érdemes kihagyni, hiszen az egyik javaslat szerint kutyafuttatóra lenne szükség a városköpontban.

Köztéri ivókutak kialakítására is többen tettek javaslatot, míg a helyi vállalkozók számára egy gazdaságfejlesztési csomag is hasznos lehet. Végül, de nem utolsó sorban Ófaluba szolgáltatóház létesítését tartja fontosnak egy lakos, illetve értékeink megőrzése is fontos szempont, ennek keretében pedig a Termál Hotel székelykapuját javasolják felújításra.

Tetlák Örs alpolgármester kiemelte, hogy a beérkezett javaslatok húsvét után felkerülnek a közösségi költségvetés honlapjára, de az ötletelés folytatódik egészen május 31-ig, így továbbra is várják javaslatokat online, illetve írásos formában pedig a következő helyszíneken lehet bedobni a kitöltött formanyomtatványt:

  • a Polgárok Házában (Alsó u. 3.)
  • a Romicsban (Felső u. 39-41.)
  • a Szepesben (Alsó u. 9.)
  • a Parkvárosi Közösségi Házban (Gépész u. 14.)
  • a Magyar Földrajzi Múzeumban (Budai út 4.)
  • az Érdi Galériában (Alsó u. 2.)
  • a könyvtárban (Hivatalnok u. 12.)
  • az Arénában (Velencei út 39-41.)
  • a Szociális Gondozó Központban (Topoly u. 2.)
  • az ÉTV (Felső u. 2.) és az ÉTH (Alispán u. 2.) ügyfélszolgálatain elhelyezett gyűjtőládákban, március elseje után.

A közösségi költésvetésről bővebben az alábbi videóból is lehet tájékozódni:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email