idosember_jpg_pixabay_960_720

A nyár nem szólhat a magányról Érden!

idosember_jpg_pixabay_960_720

A nyár nem szólhat a magányról Érden!

Szeptemberig szünetelnek az időseknek szóló városi foglalkozások, a most startoló Idősek Barátai Programban azonban várják a jelentkezőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Június végén befejeződnek a Szepes által szervezett, időseknek szóló programok, persze csak két hónapra: szeptemberben újra visszatérnek a kedvelt foglalkozások, előadások, zenés és prózai rendezvények, kirándulások, sőt, a paletta új színekkel – azaz programokkal – is bővül.

„Rendhagyó történelemórát szervezünk. Górcső alá vesszük a különböző történelmi személyiségeket, eseményeket, interaktív módon. Memóriatorna-klubot is tartunk majd, ez egy ötalkalmas, kiscsoportos foglalkozás lesz. Tervezünk egy szenior kimittudot is” – sorolta érdeklődésünkre Szűcs Ágnes, a Szepes Gyula Művelődési Központ idősügyi referense.

Az időseknek szóló városi programok növekvő népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a résztvevők száma: 2023-ban összesen 9700-an látogattak el ezekre az ingyenes, legfeljebb regisztrációhoz kötött rendezvényekre, míg 2024-ben már az első félévben 9500 résztvevőjük volt.

A legnépszerűbb időseknek szóló foglalkozás, előadás az első félévben a Bella Italia zenés összeállítás volt, amire kiemelten sokan jelentkeztek.

„Ősztől a Zenés hétfőket kicsit ritkábban, de duplázva rendezzük meg: lesz egy délelőtti és egy délutáni rendezvény is, hogy minden érdeklődő beférjen. A novemberi Poór Péter-előadást például már így tartjuk meg” – mondta Ágnes.

A nyarat a legtöbb szépkorú a családjával, unokákkal, dédunokákkal tölti, de vannak, akiknek nincs családjuk, vagy távol élnek, és hiányoznak a már megszokott, rendszeres programok, elfoglaltságok. A kültéri programoknak a nagy hőség sem kedvez, néha még a bevásárlás is megerőltetést jelent a nagy melegben.

Hogy az egyedül élő időseknek is legyen társaságuk, segítségük, Érd csatlakozott az Idősek Barátai Programhoz, melynek keretében nyugdíjas önkéntesek segítik a társaságra vágyó, otthonról nehezen kimozduló időseket.  A program Franciaországan indult, hazánkban 2016 óta működik. Természetesen nem csak a nyári hónapokra szól ez az akció, hanem folyamatos, és jelentkezni is bármikor lehet rá, akár önkéntesnek, akár résztvevőnek.

Jó tudni, hogy nem ápolási, gondozási munkáról van szó, hanem olyan támogatásról, ami általában egy baráti vagy jószomszédi kapcsolat sajátja. Például közös séta, beszélgetés, segítség a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában. Már ez nagyon nagy támogatást jelent az egyedül élő, magányos idős emberek számára, nem beszélve arról, hogy ezek az alkalmak egy kis vidámságot, társaságot visznek a valamilyen okból elszeparált idős ember életébe.

Az önkénteseknek pedig elfoglaltságot és társaságot jelent egy-egy ilyen alkalom, emellett nagyon jó azt érezni, hogy várnak ránk és örülnek az érkezésünknek. (Erre példa Ibolya esete, róla itt írtunk.)

„Eddig már nyolc önkéntes és két idős  csatlakozott a programhoz, már kialakultak a párok is – hiszen egy önkéntes egy idős embert látogat. További két magányos érdi lakos jelezte, hogy szívesen részt venne, velük most vesszük majd fel a kapcsolatot. Örömmel várjuk tehát a további jelentkezőket, akik szívesen vennék önkénteseink társaságát, támogatását” – üzent olvasóinknak is az idősügyi referens, aki a 06-70/333-1729-es telefonszámon vagy a szucs.agnes@szepesmk.hu email címen várja az érdeklődőket.

Ágnes és kollégái szeretnének még több idős embert bevonni a város szenior programjaiba. Ezek a változatos, ingyenes programok nemcsak elfoglaltságot jelentenek, hanem barátokat is adnak, és hozzásegítenek a szellemi és testi frissesség megőrzéséhez.

A programokat az ÉrdMost, illetve a Szepes oldalán, az Érdi Újság hasábjain, valamint a Szepes műsorfüzetében is megtalálják az érdeklődők, sok nyugdíjashoz azonban nem jutnak el ezek az anyagok. Ágnes ezért arra kéri a programokban már résztvevő időseket, vonják be, illetve tájékoztassák barátaikat, szomszédaikat is a rendezvényekről, lehetőségekről.

 

Fotó: Czere Bálint, Freepik, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email