szunyogPixabay2

Hétvégéig két szúnyogirtásra is számíthatunk

szunyogPixabay2

Hétvégéig két szúnyogirtásra is számíthatunk

Június 27-én a Katasztrófavédelem, 28-án az önkormányzat veszi fel a harcot a szúnyogokkal, és talán légi irtásban is reménykedhetünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan panaszkodnak arra, hogy elviselhetetlen mértékelt öltött a szúnyogok száma Érd egyes területein. A közelmúlt nagy esőzései és a Duna áradása miatt ez sajnos nem meglepő. A Katasztrófavédelem és az önkormányzat is irtotta múlt héten a szúnyogokat, mintegy ezer hektáron, és június utolsó napjaira is terveztek beavatkozást

június 27-én, a napnyugta utáni időszakban a Katasztrófavédelem végez földi kémiai szúnyoggyérítést, másnap pedig az önkormányzat által megbízott cég, hiszen a katasztrófavédelem által biztosított eljárások mellé, ha szükséges, megrendelnek olyan beavatkozásokat is, amelyeket a város finanszíroz.

Csőzik László polgármester közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az önkormányzati gyérítés során olyan helyekre megy majd a hidegködös autó, ahol az előzetes vizsgálatok szerint nagyon sok a szúnyog.

„Egyeztettem a szúnyoggyérítést végző cég vezetőjével, megegyeztünk, hogy folyamatosan ellenőrizzük a csípésszámokat (ezt külön cég monitorozza egész Érden), és ahogy szükséges, igyekszünk segíteni”- hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: idén Érden már több alkalommal volt légi biológiai, illetve kézi biológiai gyérítés is, ezt egészítik ki a földi kémiai védekezéssel.

Mint arról korábban részletesen írtunk, a biológiai gyérítés környezetbarát: egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészhelyeire (azaz a vízbe). A készítmény csak a csípősszúnyoglárvákra hat, így minden más élőlényt megkímél. Hátránya, hogy a szer a kifejlett szúnyogok (imágók) ellen nem alkalmazható.

A kémiai védekezés a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, azonnal csökkentve a szúnyogok számát. Érden rendszerint a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert használják. A készítmény melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik, ugyanakkor az érzékenyebb rovarokat elpusztítja. Az önkormányzat előzetesen értesíti a méhészeket a beavatkozások időpontjáról, hogy e szárnyas kis rovarokban ne essék kár.

Ahol már nagyon kezelhetetlen a szúnyoghelyzet, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az országos tisztifőorvos engedélyezheti a légi kémiai gyérítést is. Ennek a módszernek az a legnagyobb veszélye, hogy nehezen lokalizálható, a kijuttatott szer könnyen eljuthat élővizekbe, ami szigorúan kerülendő.

Információink szerint Érden akkor várható légi gyérítés, ha az országos tisztifőorvos is jóváhagyja azt. Úgy értesültünk, hogy Katasztrófavédelem már megadta az engedélyt a szer használatára. 

Fontos tudni: a biológiai, illetve a kémiai gyérítés önmagában nem elég: minden ingatlantulajdonosnak figyelnie kell arra, hogy ne alakuljanak ki „szúnyogbölcsők” a kertjeikben.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért szüntessük meg, vagy rendszeresen ürítsük, illetve takarjuk le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Érdemes azért a szúnyogirtás ideje alatt a kerti eszközöket, száradó ruhákat összegyűjteni, letakarni. A kezelés ideje alatt és az azt követő egy órán át tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, és kapcsoljuk ki a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt érdemes megmosni.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Fotó: Freepic, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email