HinczIrka3

Hincz életművét idézték meg az irodalmi esten

HinczIrka3

Hincz életművét idézték meg az irodalmi esten

Hincz Gyula által illusztrált versek elevenedtek meg az Érdi Galériában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A XX. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja, Hincz Gyula nevét sokan az általa készített gobelin kapcsán ismerik. A népek barátsága elnevezésű alkotás 1975 óta függ a Szepes falán.

A gobelint az eltelt évtizedekben bárki megcsodálhatta nyitvatartási időben – igaz, nem épp úgy, ahogy az alkotó megálmondta, merthogy a rosszul rákerült szignó miatt fordítva tették fel a falra a képet.

Áprilisban azonban, Hincz Gyula születésének 120. évfordulóján, rendeztek egy átfogó kiállítást Hincz műveiből az Érdi Galériában, és a képet visszafordították.

Hincz Gyula a faliképek mellett festményeket és rézkarcokat, könyvillusztrációkat, szobrokat is készített, és tervezett nemcsak gobelint, hanem üvegmozaikot, kerámiát is.

Hincz Gyula kiállítása az Érdi Galériában

A művész által illusztrált kötetek felhasználásával állított össze irodalmi estet az Érdi IRKA, a Kiss Companyval közreműködve.

Elhangzottak többek közt Villon-balladák, József Attila-művek, magyarságversek. Mindezt gitárkísérettel, énekkel, fátyoltánccal mutatták be a fellépők.

A közönség együtt mondta az IRKA-tagokkal a Weöres Sándor-verseket – Hincz illusztrálta a Bóbitát is –, fellépett Kiss László gitárművész  és a Tállya utcai ovi néptánccsoportja is.

Az Érdi Galériában a munkatársak remek olvasósarkot hoztak létre:  gyerek- és felnőttverses gyűjtemény, regények, elbeszélések tanúskodtak Hincz talentumáról, ezeket a közönség kedvére forgathatta.

Aki lemaradt az irodalmi estről, a kiállítással kárpótolhatja magát, hiszen a tárlat 2024. július 13-ig nyitva tart, a galéria nyitvatartási idejében.

Fotó: Kling József (ÉrdMost archív), Garai János

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email