hincz kep szepes

Évtizedeken keresztül fordítva lógott Hincz Gyula alkotása a Szepesben

hincz kep szepes

Évtizedeken keresztül fordítva lógott Hincz Gyula alkotása a Szepesben

Megoldottuk a nagy rejtélyt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Galériában április 12-én nagyszabású kiállítás nyílt Hincz Gyula műveiből születésének 120. évfordulóján. Az apropót az a Népek barátsága című gobelin adta, amely 1975 óta lóg a Szepes Gyula Művelődési Házban, a színházterem bejáratától jobbra a falon, és amit anno felkérésre direkt Érdre tervezett a művész.

Hincz Gyula Népek barátsága

Minap felhívott egy hölgy telefonon, azt mondta, olvasta a cikkemet az Érdi Újságban, és szeretne megosztani velem egy nagyon fontos információt. Kíváncsian hegyeztem a fülemet. Kiderült, hogy a hölgy férjével együtt nagy rajongója Hincz falikárpitjának, az elmúlt évtizedek során számtalanszor tértek be a Szepesbe csupán azért, hogy gyönyörködhessenek a Népek barátságában. Amikor nagy várakozással a szívükben a megnyitón beléptek az Érdi Galéria kiállítótermébe, azonnal látták, hogy valami nem stimmel.

– Te, Zsuzsa (kitalált név), fordítva van a kép a falon. Nézd csak, Hincz szignója a bal felső sarokba került – idézte a hölgy a férjét.

Ahogy letettem a telefont, azonnal nyomozni kezdtem. Az ügyet gyorsabban göngyölítettem fel, mint Poirot bármelyik gyilkosságot. Köszönet és hála érte Varga Katalinnak, az Érdi Galéria művészeti vezetőjének.

Kezemben az anyagok, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a Hincz-gobelin helyes nézete az, ahogy most láthatjuk a kiállításon.

Dudás Barbara művészettörténész, kurátor, aki 2016 óta foglalkozik Hincz Gyula életművének gondozásával, kutatásával, megerősítette:

„Sajnos előfordul, hogy a szignó fejjel lefelé kerül rá a gobelinre, valószínűleg későn kaptak észbe a szövésnél…”

1976-ban az MTV készített egy Hincz-portréfilmet, amiben a művész beszél az érdi gobelinről is, és néhány snitt erejéig látható, hogy a gobelin úgy van kiállítva, ahogy most.

Képkocka a Hincz-portréfilmből

A Pest Megyei Hírlap 1975. február 18-i számában arról számol be, hogy megérkezett a Hincz-gobelin a Szepesbe, és a mellékelt képen szintén az eredeti helyes nézet szerepel, vagyis a tenyerek alkotta hangsúlyos kerek ábra szemből nézve a kép bal oldalán helyezkedik el.

De megerősítették ezt Kéri Mihály és Eőry Emil érdi képzőművészek is, akik ráadásul személyesen ismerték Hincz Gyulát, Kéri maga rendezte a ’75-ös kiállítást, tehát ha valakik, ők tényleg tudják, hogy a jelenlegi a kép helyes nézete, és a szignót a szövőnők szőtték fejjel lefelé a bal felső sarokba.

Persze cseppet sem hibáztatom azt, aki anno abból indult ki, hogy a szignónak, mint mindig a művészet történetében, a jobb alsó sarokban a helye, tehát úgy kell nézni a képet.

Schenk Lea cikkéből, ami a Művészet folyóirat 1979. 3. számában jelent meg

Szóval lógott, lógadozott évtizedeken keresztül a falon ez a gobelin fordítva, és arra várt, hogy jöjjön Vermes Zoltán, a Szepes megbízott igazgatója, aki alig egy év alatt nemcsak a város kulturális életét rázta gatyába, de még a Hincz-falikárpitot is a talpára állította.

A Kaleidoszkóp – Hincz Gyula 120 időszaki kiállítás megtekinthető 2024. július 13-ig, a galéria nyitvatartási idejében (keddtől szombatig 10-18 óráig).

A kiállításhoz kapcsolódóan színes és izgalmas programokkal, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email