Ezek az autók se rontják már az utcaképet

Megtudtuk, mi lesz az elszállított roncsautók sorsa

Ezek az autók se rontják már az utcaképet

Megtudtuk, mi lesz az elszállított roncsautók sorsa

Ha fél évig nem jönnek az üzemképtelen járműért, az önkormányzat több módon is megszabadulhat a roncstól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2024. február 1-én lépett hatályba a roncs- és üzemképtelen gépjárművek közterületen való tárolását tiltó új közterület-használati rendelet. Aki megszegi, azzal szemben eljárást indít az önkormányzat, az autót pedig a városrendészet elszállíttathatja.

Az elmúlt mintegy két hónapban többször is hírt adtunk (itt, itt, itt és itt) a roncsautók elszállításáról. Cikkeink kapcsán több olvasónk is megkérdezte, mi lesz a sorsa ezeknek a járműveknek.

A minap is elszállítottak több üzemképtelen járművet

A legegyszerűbb eset, amikor a gépkocsi visszakerül a tulajdonosához. A hivatal minden esetben felszólítja a tulajdonost, illetve üzemben tartót, hogy az elszállítástól számított hat hónapon belül vegye át a járművet. Ha az illető ezt nem teszi meg, illetve ha a tulajdonos (üzemben tartó) személye nem állapítható meg, a közterület-felügyelet értékesíti a gazdátlan autót.

Erre a törvény lehetőséget ad, és ha belegondolunk, valóban logikus: az elszállítás, tárolás költségeit a városnak valamiből fedeznie kell, és azt sem várhatja el senki, hogy a roncsautókat évekig őrizgesse az önkormányzat.

Ezek az autók se rontják már az utcaképet

A jármű becsértékét kirendelt igazságügyi gépjárműszakértő becsüs állapítja meg. A szakértői vélemény birtokában a közterület-felügyelet dönt arról, hogy az az üzemképtelen autót regisztrált bontóba adják-e le, értékesítsék árverés útján, vagy esetleg más módon hasznosítsák.

Erre természetesen csak az elszállítás időpontjától számított hat hónapot követően kerülhet sor.

Ha az árverés mellett döntenek, a hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve a város elektronikus felületén, honlapján közzéteszik majd.

 Tulajdonosa fél évig átveheti a kocsit

Ha a járművet nem sikerül értékesíteni, másodszor is árverésre bocsájtják. Ha így sem lesz rá vevő, a közterület-felügyelet átadhatja a kocsit használtautó-kereskedőknek is.

Ha többet szeretne tudni a roncsautók elszállításával kapcsolatos rendeletről, a jogszabályt itt elolvashatja.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email