roncsautoPixabay

Végre megszabadul a város az elhagyott roncsautóktól

roncsautoPixabay

Végre megszabadul a város az elhagyott roncsautóktól

Elkészült az új közterület-használati rendelet, és több más, fontos jogszabályt is módosítottak a városatyák. Közgyűlési összefoglalónkat olvashatják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még több idős ember mentesülhet az építményadó megfizetése alól a közgyűlés csütörtöki döntése értelmében.

A hatályban lévő jogszabály szerint azok az egyedül élő 65 éven felüli lakosok, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg 195.000 forintot, mentesülhetnek az építményadó megfizetése alól. Kétszemélyes háztartás, illetve rokkantsági ellátásban, fogyatékossági támogatásban részesülők esetén a fenti jövedelemhatár 185 ezer forint.

A közgyűlés döntése értelmében egyedülálló nyugdíjas esetén a jövedelemhatár 210 ezer forintra, a többi esetben 195 ezer forintra emelkedik 2024. január 1-jétől.

A módosításra azért került sor, hogy a Kormány által 2024. évre bejelentett 6 százalékos nyugdíjemelést kövesse a rendeletben meghatározott mentességi összeg, emellett az is cél, hogy kibővítsék az építményadó-mentességre jogosultak körét.

A testület döntött arról is, hogy befagyasztják a képviselői tiszteletdíjakat, így a városatyák javadalmazása jövőre sem emelkedik. Nem ez az első alkalom, hogy így döntöttek: immáron harmadjára fagyasztották be a képviselői tiszteletdíjakat.

Módosították a szociális ellátásokkal kapcsolatos rendeletet is. Eddig a központi jogalkotásban a szociális ellátások összegét és jövedelemhatárait a nyugdíj mindenkori legkisebb összegére vetítették, ez azonban megszűnt, így a helyi rendeletből is kivezetik. A nyugdíjminimum 28.500 forintos összege helyett az önkormányzat mostantól 35.000 forinttal számol.

Az előzetes hatásvizsgálat szerint a jövedelemhatár mintegy húsz százalékos megemelésével megelőzhető, hogy a tavalyi évben támogatott érdi polgárok kiessenek az ellátórendszerből, illetve egyes esetekben így vissza lehet emelni azokat is, akik korábban elestek a támogatástól, mert jövedelmük az előírtat kicsivel meghaladta.

A hivatal új közterület-használati rendeletet alkotott, ami felváltja a régi, tizenkét évvel ezelőtt készített jogszabályt. A rendeletet modernizálták és harmonizálták a magasabb szintű jogszabállyal, és az elmúlt 12 év gyakorlata alapján új közterület-használati jogcímeket alkottak.

Ilyen többek közt a közterületi árusítás, illetve a mikromobilitási szolgáltatásokkal összefüggő közterület-használat, például a közösségi rollerek elhelyezése. Így mostantól a rollerek közterületi elhelyezése szigorúbb szabályozás alá esik. Mint az ülésen elhangzott, törekszenek arra, hogy minél kevesebb elhagyatott roller legyen.

Felülvizsgálták a díjszabást is, tekintettel arra, hogy a közterület-használati díjak az elmúlt tizenkét évben nem emelkedtek. Megyei jogú városok, budapesti kerületek és a környező települések díjszabását vették figyelembe az új tarifa megalkotásakor.

Nagyon fontos változás az is, hogy az új rendelet szerint a roncs- és üzemképtelen gépjárműveket tilos lesz közterületen tárolni. Minden ilyen esetben eljárást folytatnak le az üzembentartóval szemben, és a gépjárművet a városrendészet elszállíttathatja.

Mostanáig ilyen esetekben az önkormányzatnak nem volt hatásköre eljárni.

A testület döntött arról is, hogy módosítani fogják a településkép-védelmi rendeletet, és visszavezetik a korábban megszüntetett helyi építészeti-műszaki tervtanácsot.

A képviselők megszavazták, hogy az Érd Egészségügyéért Díj elnevezése mostantól Dr. Romics László-díj Érd Város Egészségügyéért legyen.

Elfogadták a közösségi költségvetés bevezetésére irányuló javaslatot is.

A közösségi költségvetés lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára, hogy az önkormányzat éves költségvetésének egy meghatározott részének konkrét felhasználására javaslatot tegyenek. Így megvalósulhatnak olyan projektek, melyek egy-egy önkormányzat teljes költségvetéséhez képest nagyobb anyagi ráfordítást ugyan nem feltétlenül igényelnek, viszont jelentősen javítják a lakók életminőségét.

A közösségi költségvetés intézménye 30 éve ismert. Magyarországon Budapest, több fővárosi kerület, Miskolc, Pécs, Szentendre, Hatvan, Budakalász, Százhalombatta és Törökbálint is alkalmazza.

Az érdi közösségi költségvetés végleges módszertanának és szabályainak kidolgozására létrehoznak egy munkacsoportot, amelyben mindkét frakció képviselteti magát, elnöke pedig Tetlák Örs alpolgármester lesz.

Jó hír az ófalusiaknak, hogy a városvezetés tervezi a Júlia és Judit utcák burkolását. A talajtani vizsgálatokat elvégezték, ez alapján megállapítható, hogy a Judit utca a nehezebb és drágább tétel – mondta el Csőzik László polgármester, hozzátéve: a munkálatokat nem egyszerre, hanem egymás után végzik. A munkálatok kora tavasszal kezdődhetnek.

A testület ülésén Csőzik László polgármester gratulált a Batthyány iskolának, mely egyike lett a megye legeredményesebb sporttagozatos általános iskolájának. Gratulált tovább Pálházy Imrének, aki a megyében az Év poglárőre lett, illetve az Érdi Környezetvédelmi és Városszépítő Egyesületnek, amely szintén első lett a Pest vármegyei környezetvédelmi szervezetek között.

Fotó: Czere Bálint, ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email