kutya5Pixabay

Komoly bírságra számíthatnak a gondatlan kutyatartók

kutya5Pixabay

Komoly bírságra számíthatnak a gondatlan kutyatartók

Egyedülálló akciót indított az önkormányzat és a Sirius Alapítvány az elhanyagolt kutyák védelmében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ki ne találkozott volna kóbor kutyával Érd utcáin? Van, hogy erős hanghatástól riadnak meg és mennek világgá, különösen szilveszterkor, máskor a rossz kerítés a ludas, vagy az ösztöneik hajtják őket, ha épp a párosodás időszaka van.

A kóborló kutyát számtalan veszély fenyegeti. Az autók, az éhezés, vagy akár egy másik, a területét védő eb. De az elszökött állat maga is jelenthet veszélyt, ha máshogy nem, úgy, hogy jelentősen növeli a nem kívánt szaporulatot.

Az állatvédőknek, ha sikerül is befogniuk a kóbor kutyákat, gyakran okoz fejtörést az, hogy nem találják az állatok gazdáit. Márpedig a felelős állattartáshoz manapság már hozzátartozik nemcsak a kutyák veszettség elleni oltása, hanem a bechipeltetése is.  Ez nem mellesleg kötelező is minden kutyatartó számára.

Sajnos, vannak olyan gazdák, akik nemcsak ezt a kötelességüket hanyagolják el, de azzal sem törődnek, hogy az állat rendszeresen az utcán csatangol, hogy az ivartalanításáról már ne is beszéljünk.

Ezek az elhanyagolt, rossz sorban tartott ebek azok, amelyek gyakran elszöknek, gyorsan szaporodnak, és olykor agresszíven viselkednek a járókelőkkel szemben.

Ha szökik a kutya, az önkormányzat megbírságolhatja az állattartót:

„Ha a kutya rendszeresen a közterületen van, az önkormányzat kötelezi a gazdát, hogy a megadott határidőig gondoskodjon az eb biztonságos elhelyezéséről, illetve a szökés megakadályozásáról. Ha ez nem történik meg, bírsággal sújtják az állattartót. Ennek összege 450 ezer forint, és ha ismétlődik az eset, ez az összeg növekszik”

– mondta el érdeklődésünkre dr. Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal igazgatási és hatósági főosztályának vezetője.

Érden körülbelül 10 ezer kutyát tartanak, 2023-ban a gyepmester 310 állatot fogott be Érd közigazgatási határán belül. Koboztak is: tavaly öt ingatlanról hoztak el tizenegy kutyát és hat macskát. (Az önkormányzat csak nagyon indokolt esetben kobozhat el állatot, a szökés nem tartozik ezek közé.)

Az önkormányzat tavaly 6 millió 450 ezer forint bírságot szabott ki, többnyire a kutya ismétlődő szökése miatt. A hivatal városszerte indított már kutyaszökéses ügyeket, de vannak olyan területek, ahol ez a tendencia kifejezetten gyakori: Ófalu egyes részein, több madárneves utcában és Dombosváros bizonyos területein.

A mostani akció keretében a Sirius Alapítvány vállalja, hogy a bejelentett, a gyepmester által befogott, majd a menhelyre beszállított szukákat az akció időtartama alatt ingyen chippel látják el, továbbá ivartalanítják, majd visszaszolgáltatják a gazdáiknak.

Azoknak szeretnének ezzel segítséget nyújtani, akikben a szándék megvan, hogy jó gazdák legyenek, de az anyagi körülményeik nehezek, ezért nem chippeltetnek, javíttatnak kerítést, ivartalaníttatnak.

Böjtös Andrea szerint mintegy 50 kutya ivartalanítását és chippeltetését tudják a rendelkezésükre álló egymillió forintos keretből megoldani. Ezzel megakadályozzák nemcsak azt, hogy 50 kutya növelje a szaporulatot, hanem a különböző betegségek elterjedését is.

Hallgassa/nézze meg podcastunkat, amelyben Madár Tamás kollégánk beszélget Barabás Emőkével és Böjtös Andreával:

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email