golyakosar_marton_andras

A fészek kész, költözhetnek a gólyák

golyakosar_marton_andras

A fészek kész, költözhetnek a gólyák

A tavasz első napján felkerült a régóta várt mű gólyafészek az ófalusi villanyoszlopra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ÉrdMost a kezdetektől nyomon követi azt a civil kezdeményezést, melynek célja, hogy mű gólyafészek kerüljön egy Érd-Ófaluban található, használaton kívüli villanyoszlopra. Ugyanakkor – mint megírtuk – nem volt éppen egyszerű és rövid folyamat, míg az ötletből valóság lett, csütörtök délután végül mégis megtörtént.

A BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője, Márton Vlad András és kollégái felszerelték a kosarat az említett oszlop tetejére, így most már csak a gólyákon múlik, hogy az meg is teljen élettel.

Márton András elmondta, pillanatnyilag ez a „legjobb modell a piacon”, hiszen a maga 150 centiméteres átmérőjével ez felel meg leginkább a szóban forgó madár méreteinek. Ami fontos is, mert sokszor éppen a fészkek kis mérete okozza a gólyák pusztulását, akik egész egyszerűen kiesnek onnan.

Persze az már egy másik kérdés, hogy a gólyáknak szimpatikus lesz-e – a szakember által- összkomfortosnak nevezett fészek, hiszen azt sosem lehet előre megjósolni. Elmondása szerint a fészkek többsége egyébként üresen marad, vagy éppen nem gólyák, hanem más madarak – például nílusi lúd, bagoly – költöznek bele. Azonban ha a helyet időközben mégis kiszemelik a gólyák, akkor a „betolakodóknak” távozniuk kell onnan. Sőt, sokszor az életükkel fizetnek a „házfoglalásért”.

Az előzetes vizsgálatok alapján mégsem kell aggódni, hangsúlyozta Márton, hiszen mielőtt belevágtak, alaposan felderítették a környéket.

„Ez egy ártér, itt a Duna, a közeli baseball pályát folyamatosan locsolják, ott biztosan van giliszta még a legnagyobb nyári szikkadtságban is. A hely is szellős, a gólya ki tud repülni minden irányba”

– fogalmazott.

Mészáros Ildikó szintén nagyon bízik a gólyákban, hogy megtetszik nekik a hely. A kezdeményezés egyik ötletgazdája és szervezője viccesen megjegyezte, ha annyira jó a fészek, mint azt Márton András elmondta, akkor gólyák híján beköltözik oda ő.

Komolyra fordítva hozzátette, Ófaluban született, és – az ÉrdMost által is bemutatott gólyapárt, Kamillát és Kelepet leszámítva – talán gyerekkorában látott gólyákat utoljára arrafelé. Vagyis mindenképpen különlegességnek számítanak – jegyezte meg.

Ezt Márton András is megerősítette, aki ennek apropóján elárulta azt is, hogy hazánkban manapság nagyjából ötezer gólyafészek van, de azoknak a fele üres. Az persze egy sok évtizede tartó folyamat eredménye, hogy ezek a madarak egyre kevésbé telepednek le mifelénk. Ettől függetlenül nem hátrány ha – például műfészkekkel – megpróbáljuk őket erre ösztönözni.

 

Egyébként a műfészek részben szívességeknek köszönhető, de azért némi pénzre is szükség volt hozzá – mondta el Mészáros Ildikó, aki csütörtökön ugyan még nem tudta, de másnapi Facebook bejegyzéséből már a konkrét összeg is kiderül. Mint írja, összesen 318.500 forint adomány gyűlt össze, amiből a fészek felállítása 150.000 Ft-ba került, így pedig a fennmaradó pénzből a másik tervüket is meg tudják majd valósítani, ami valamilyen „madaras” program megszervezését jelenti.

A posztból azt is megtudhatjuk, amennyiben a várva várt lakók beköltöznének a fészekbe, akkor egy lelkes civil kamerát telepítene a közelébe, amin keresztül éjjel-nappal figyelemmel követhetjük a gólyák életét.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely, Facebook/BirdMania

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email