A closeup of a stork standing on its nest with another stork in the background

Adományozzon, hogy még több gólya költözhessen Érdre

A closeup of a stork standing on its nest with another stork in the background

Adományozzon, hogy még több gólya költözhessen Érdre

Műfészekre gyűjtenek pénzt helyi civilek, hogy még több gólya leljen otthonra nálunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érd-ófalusi gólyapár története már nem ismeretlen az ÉrdMost olvasói előtt. Kamilla és Kelep még 2020 tavaszán nézett ki magának egy, a városrészben található villanyoszlopot, ahova azóta is minden évben visszatérnek. Az évek alatt aztán kisebb hírességekké is váltak a környéken, hiszen ritkán láthat gólyafészket az ember Érden.

Sőt, a népszerűség odáig vezetett, hogy néhány madárbarát helyi lakosban felmerült a gondolat, mi lenne ha még több gólya telepedne le, az életmódjuk számára egyébként megfelelő környezetben, tudtuk meg Mészáros Ildikótól, a Érd-Óváros Értékőr Civil Társaság egyik tagjától.

Szép kilátásban lenne részük a gólyáknak

A társaság már ki is szemelt egy elhagyatott, a hálózatból kikötött villanyoszlopot a gát mentén. Mészáros Ildikó az Érdmost-nak elmondta, beszélt egy madarásszal is a helyről, aki szintén jónak találta, mondván a gólyák oda könnyen le tudnának szállni, a Duna közelsége miatt élelmet is egyszerűbben találhatnak, nem mellesleg pedig a gátról a kirándulók is jól meg tudnák figyelni őket.

Azonban ahhoz, hogy a villanyoszlopot a madarak számára vonzó fészekrakó hellyé alakítsák, egy műfészket, más néven gólyakosarat kellene kihelyezni. Ennek érdekében kezdtek bele a héten egy adománygyűjtésbe, amit bárki támogathat. Ezt az alábbi számlaszámon lehet megtenni.

10403136-50526874-52771007 K&H Bank, Érdi Német Kultúr Egyesület

Aki szeretne utalni, a közleményben feltétlenül tüntesse fel a „GÓLYA” szót. Aki pedig névtelenül adakozna, az az „ANONIM” szót is írja bele a közleménybe.

Remélhetőleg egy gólyafészeknek és lakóinak adhat otthont ez az oszlop

Mészáros Ildikó hozzátette, mivel az Érd-Óváros Értékőr Civil Társaságnak nincs önálló számlája, ezért zajlik a gyűjtés az Érdi Német Kultúr Egyesület számlájára. Megkerestük Kotroczóné Klopfer Terézt, az Érdi Német Kultúr Egyesület elnökét is, aki elmondta, eddig néhány tízezer forintot sikerült összeszedni.

Ugyanakkor a gólyakosár egy nagyjából százezer forintos tétel, ráadásul azt majd fel is kell szerelni az oszlopra, ezért továbbra is várják a felajánlásokat – tette hozzá Mészáros Ildikó, aki bízik a természetszerető, madárbarát emberek nagylelkűségében. Bízik benne, hogy nekik köszönhetően jövő tavasszal már nem csak Kamilla és Kelep, hanem más gólyapárok is Érden találnak maguknak otthont.

Fotó: Freepik, ÉrdMost/Bredák Péter

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email