fűautóparkolásPixabay

Fűre lépni szabad, sőt, még gurulni is

fűautóparkolásPixabay

Fűre lépni szabad, sőt, még gurulni is

Összeszedtünk mindent, amit jó tudni a zöldterületen való parkolásról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagy vihart kavart nemrég az az eset, amikor valaki sárga kiemelővel aláhúzott nyomtatványt osztogatott Felső-Parkvárosban. A papír olyan volt, mint egy hivatalos értesítés: a közterületek használatáról szóló új helyi rendeletből tartalmazott részleteket, a zöldterületeken való parkolásra vonatkozóan, olyan értelmezésben, mintha ezentúl tilos lenne a kerítésünk előtt parkolni. Természetesen – ahogy cikkünkben is hangsúlyoztuk – erről nincs szó.

Mindenki parkolhat a háza előtt, sőt, azt is tolerálnia kell, hogy mások parkolnak ott.

A Polgármesteri Hivatal Hatósági és Igazgatási Főosztályának segítségével utánajártunk, pontosan milyen jogszabályok is vonatkoznak a közterületen való parkolásra, hol állhatunk meg és hol nem.

Szögezzük le: ott semmiképp, ahol a megállást, várakozást tábla tiltja. Főleg forgalmasabb köz- és oktatási intézmények előtt találkozhatunk ilyesmivel. E rendelkezéseknek nincs közük a zöldterületek védelméhez, ugyanis a KRESZ egyáltalán nem szabályozza a zöldterületen való megállást, parkolást – tudtuk meg Barabás Emőke főosztályvezetőtől.

Itt például tilos lenne parkolni

Van viszont olyan jogszabály (nevezetesen a 89/1988. (XII.20.) MT rendelet), amely a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt járművek (például a személyszállító busz) közterületen való tárolását tiltja, ám ez nem vonatkozik a személyautókra.

Nincs olyan hatályos központi jogszabály, amely tiltaná közterületen a személygépjárművel történő, hosszabb ideig tartó megállást, várakozást, vagy akár a gépjármű tárolását, ha az a KRESZ szabályainak megfelelően történik.

Ezt a kis zöld sávot vajon ki tartja rendben?

Pont ezért alkotott Érd önkormányzata új rendeletet a közterületek használatáról. A helyi jogszabály február 1-jén lépett hatályba, és valóban szabályozza a zöldterületen való parkolást, csakhogy a zöldterület a rendelet értelmében olyan állandó növényzettel fedett közterület, amelynek gyommentesítése és karbantartása az Érdi Városgazda hatáskörébe tartozik.(Zöldterületnek minősül az a növényzet nélküli földes, murvás közterület is, amelyről a növényzetet a károsító hatások elpusztították.)

Ezeken a területeken elsejétől a rendelet alapján valóban tilos a parkolás. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ingatlan tulajdonosa, használója, illetve a hozzájuk érkező vendégek ne parkolhatnának az ingatlanok előtt, hiszen ezek a területek nem az Érdi Városgazda kezelésébe tartoznak, karbantartásuk az ingatlan használójának kötelessége.

Ezt a megoldást kerülni kell, a közteresek felszólíthatnak a kövek eltávolítására

Sokak számára üröm az örömben, hogy nemcsak az ingatlantulajdonosok, hanem mások is leparkolhatnak a kerítésük elé. Mint már említettük, nem tilthatjuk meg, hogy a portánk elé parkoljon a szomszéd vendége. Olyannyira nem, hogy növényeket sem ültethetünk a közterületi parkolás megakadályozása céljából, és köveket, illetve egyéb tárgyakat sem helyezhetünk ki (erről korábban itt írtunk).

Ezt sok mindenki sérelmezi: rendszeresen érkeznek a hivatalhoz közterületi parkolással kapcsolatos bejelentések. Általában azt panaszolják, hogy a parkoló kocsiktól az ingatlanhasználó nem tud leparkolni a saját háza elé, vagy nem tud beállni a saját kertjébe. Természetesen azt senki nem akadályozhatja meg, hogy a tulajdonos behajtson a saját ingatlanjára, aki ilyesmit tapasztal, annak érdemes jelentenie az esetet a hivatalnál (főleg, ha ismétlődik).

Szép ez a tujasor, de nem akadályozza a parkolást? Inkább a járdához közelebb kellett volna ültetni.

És még valami: érdemes jól megfigyelni a házunk előtt, illetve a közeli téren hosszabb ideje parkírozott kocsit. Nézzük meg, van-e rendszáma, ugyanis központi jogszabály alapján rendszám nélküli gépjármű nem tárolható közterületen. A már említett önkormányzati rendelet is tiltja az üzemképtelen és roncsjármű közterületen való tárolását.

Fotók: ÉrdMost archív, kiemelt fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email