kotomb2AK_230905.jpg

Mennyire legálisak az útszéli megoldások?

kotomb2AK_230905.jpg

Mennyire legálisak az útszéli megoldások?

Kőtömbök, tuják, virággruppok - van-e helyük az út szélén? Megmutatjuk, mit ültethetünk és hova.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Többször írtunk már arról, milyen kötelességeink vannak a kerítésünk előtti közterülettel kapcsolatban – a fűnyírás, a gyommentesítés, az árok kitakarítása mind-mind az ingatlanban élők feladata –, arról viszont kevesebb szó esett, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha ezt a területet beültetnénk, virágosítanánk, neadjisten védeni szeretnénk az arra járóktól.

A tulajdonos azt próbálta megakadályozni, hogy a kátyúkat ne a fű felé kerüljék ki az autósok

A kérdés egy olvasói levél kapcsán merült fel. Íróját ugyanis a közterület-felügyelők felszólították arra, hogy távolítsa el az úttest mellé kihelyezett köveket. Ezt ő sérelmezte, mert mint levelében írja, a kövekkel azt kívánta megakadályozni, hogy az autók a széles füves területet használják a kátyús úttest helyett – esetenként letörve a ház tulajdonosa által ültetett leylandi ciprusok ágait -, illetve odaparkoljanak olyanok, akik rendszeresen szétszórják a cigarettacsikkeket, szemetet a portája előtt. Tehát a kövek elhelyezésével – érvelt olvasónk – pont a kis füves sarokrész épségét védi.

Kőtömbök a saroktelek előtt

Levelét nemcsak nekünk, hanem a Polgármesteri Hivatal több részlegének is elküldte, válasz is érkezett a Városrendészeti Osztálytól, amelyben megerősítették: a köveket el kell távolítani, ugyanis azok balesetveszélyesek, ráadásul a közterület használatát egyetlen lakos sem korlátozhatja ilyen módon.

De hát miért nem? – merülhet fel a kérdés. Miért ne tehetnék ki egy-egy követ vagy autógumit, védve a szépen nyírt füvemet, kinti virágaimat az autósoktól? A válasz egyszerű: azért, mert a vonatkozó jogszabály szerint az úttest melletti egy méter széles sáv útpadkának minősül, oda semmi sem ültethető (kőtömböt és más, parkolást akadályozó tárgyat meg pláne nem tehetünk ki oda).

A tiltás teljesen logikus: hangsúlyozzuk még egyszer, közterületről van szó, ami nem a lakó, hanem a város tulajdona, így az önkormányzat tehető felelőssé azért, ha itt (a kihelyezett kövek miatt) valamilyen baleset történik. Este nem biztos, hogy jól láthatók a kihelyezett kövek – a szóban forgó esetben ráadásul a közvilágítással is vannak gondok a ház környékén.

Ez a megoldás sem szabályos (bármilyen igényes is a kivitelezés)

A balesetveszélytől eltekintve, egyik lakó sem korlátozhatja a másik közterületen történő parkolását. Természetesen meg lehet kérni a kerítésünk előtt parkoló autóst, hogy vigyázzon a növényzetre és ne dobja el a szemetet. Ha ez mégis megtörténik, jó tudni: az eljárást csak úgy lehet megindítani, ha a szabálysértést fotóval tudja dokumentálni a feljelentő.

És mi a helyzet a virágokkal, azokat sem ültethetem ki? – merülhet fel a kérdés a portájukat előszeretettel csinosító olvasóinkban. Őket szeretnénk megnyugtatni: de lehet. A kerítés két méteres előterében virágosíthatunk, de bokrok, fák ültetése előtt mindenképp vegyük fel a kapcsolatot az önkormányzattal, hiszen ők tudják megmondani, hogy hol milyen növény ültethető.

Itt megvan az út szélétől előírt egy méter

Saroktelek esetén figyeljünk arra is, hogy a kinti növényzet (fa, bokor, sövény) ne akadályozza a szabad belátást.

Fontos: ha a kerítés és az úttest közötti rész keskenyebb, mint három méter, értelemszerűen csökken a beültethető terület mértéke, mert az egy méter széles útpadkának meg kell maradnia.

Megkérdeztük a Városrendészeten, hogy olyan esetekben, amikor az úttest mellé kihelyezett kövekkel találkoznak, mi az eljárásrend. Mint megtudtuk, először felszólítják az ingatlan tulajdonosát, felhasználóját a kövek elszállítására. Ha ez nem történik meg, akkor az önkormányzat megbízásából a Városgazda távolítja el a kőtömböket (közpénzen), a tulajdonost pedig bírsággal sújthatják.

Ez a kezdetleges, madzagos kerítés is aggályos

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email