eletfa9

Lesz helyük jövőre a kacifántos gyerekeknek

eletfa9

Lesz helyük jövőre a kacifántos gyerekeknek

Karácsonyi csoda az Életfánál: még több támogatást kaptak, mint azt remélték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Remek évet zár az Életfa Csoport Egyesület. A sajátos nevelési igényű, tartósan beteg gyerekeket nevelő szülők összefogásával alakult szervezet a réginél immár jóval nagyobb helyiségben tudja biztosítani azt a sokféle fejlesztő foglalkozást, programot, ami valóban hiánypótlóvá és különlegessé teszi ezt a csapatot.

Az életfás Kacagó Kaci Színház – amiben ép és sérült fiatalok játszanak együtt – évente több előadást is tart.

A szülői közösség évekig kereste azt a helyet, ahol a speciális igényű gyerekek terápiáit biztosítani tudják. Aki érintett, az tudja – aki pedig nem, az is sejtheti -, hogy ezek a foglalkozások a súlyos beteg gyermekeket nevelő családok számára, ahol általában csak az egyik szülő pénzkereső, nagyon nehezen elérhetőek és drágák.

Az Életfa csapatának sikerült nemcsak szakembereket, hanem helyszínt is találnia, és mivel rendszeresen pályáznak, a beérkező támogatásoknak köszönhetően ezeket a terápiákat ingyen, illetve a piaci árnál jóval olcsóbban igénybe tudják venni a családok.

Ahogy az egyesület fejlődött, terebélyesedett, kinőtték szeretett és megszokott fejlesztőhelyiségüket. Nagy vágyuk volt, hogy bővíthessék, de ennek komoly anyagi vonzata volt – a bérleti díj és a rezsiköltség.

Ősszel a Jó Ügyekért weboldalon keresztül adománygyűjtésbe kezdett az egyesület. A cél 3,5 millió forint volt, ez az összeg ugyanis egy évre fedezi a megnövekedett költségeket.

Komoly szervezőmunkát tettek bele a jótékonysági akcióba: nyílt közösségi eseményeket szerveztek (mint például a maratonúszás, illetve a Kacagó Kaci Színház Márton-napi előadása), és az életfás nagykövetek a közösségi oldalakon rendszeresen beszámoltak életük egy-egy epizódjáról,  ablakot nyitva az érdeklődőknek: nézzétek, így telnek mindennapjaink egy tartósan beteg, fogyatékkal élő gyermekkel.

Sok örömöt, nevetést és bizony nehézséget is megosztottak az olvasókkal. És közben gyűltek a forintok, az eredmény pedig messze felülmúlta a várakozásaikat:

310 magánszemély 4,359,221 forinttal támogatta az Életfát a Jó Ügyekért oldalon keresztül.

A városvezetés is a kezdeményezés mellé állt, és a közgyűlés elé terjesztett egy javaslatot, miszerint az Életfát havi 270 ezer forinttal segítik, hogy 2024-ben ki tudják fizetni a fejlesztőhelyiség terembérleti költségeit. A képviselők november 30-án megszavazták az előterjesztést, így az Életfa további 3,2 millió forint támogatásban részesül.

„Hatalmas segítség, hogy a város felkarolta az ügyünket. Mikor gyűjtésbe kezdtünk, még nem tudtunk a városvezetés javaslatáról. Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően sokkal biztonságosabbá válik a szervezet működése, hiszen nagyobb keretből tudunk gazdálkodni” – mondta az ÉrdMostnak Ömböli Ági, a szervezet egyik alapító tagja, illetve elnöke.

Mint Ági hangsúlyozta, ahogy egy háztartásban, úgy egy civil szervezetnél is vannak előre nem látható költségek, fejlesztések, és az önkormányzati támogatásnak hála, nagyobb lesz a mozgásterük, nem kell hirtelen pályázati forrásokat keresgélni, ha bármi gondjuk adódik.

„Szeretnék köszönetet mondani nemcsak a városvezetésnek, illetve az önkormányzatnak, hanem tizennégy nagykövetnek is, akiknek számtalan aktivitásuk, eseményük volt, és nem csak online kampányoltak az Életfáért.

Ez az akció még jobban összekovácsolt minket, valóban csapatépítő ereje volt” – tette hozzá Ági.

A gyűjtőkampány egy sütivásárral zárult, amit a város harmadik adventi vasárnapi rendezvényén tartottak. Itt több mint 400 ezer forint gyűlt össze. „Nagyon sok szülő, nagymama, támogató sütött az Életfának, és jött el segíteni. Ez is közösségi esemény volt, ahogy a maratonúszásunk is” – hangsúlyozta Ági.

„Nagyon jó évet zárunk, elégedettek és boldogok vagyunk. Sok helyre eljutott a kampányunk és rengeteg embert megmozgatott.

Csodálatos dolog az Életfáért dolgozni. Néha nehéz és fárasztó, de nagyon sok örömet ad, mert a saját gyermekeinkért csináljuk. Nincs kitaposott ösvény, és nincs recept a sikerre. Ugyanakkor minden, amit elérünk, a gyermekeinken keresztül megtérül.

Napközink van, fejlesztő foglalkozásaink, ingyenes és támogatott programjaink, illetve szülőtársainknak nyújtott, jószolgálati alapon működő szolgáltatásaink. A befolyó összegeket ezekre, illetve az Életfa működésére fordítjuk.

Nagyon jó dolog civil szervezetnél és civil szervezetért tevékenykedni: érezzük és látjuk, hogy amit teszünk, annak értelme és eredménye van” – zárta szavait az Életfa elnöke.

Fotó: Yulia Stepanova, Balogh Alex, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email