hajlektalan_ferfi_kereget

Kemény időszak jön a hajléktalan-ellátásban

hajlektalan_ferfi_kereget

Kemény időszak jön a hajléktalan-ellátásban

A mi jelzéseinkre is kiemelten szükség van.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 1-jén megkezdődik a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban. Érden már hagyomány, hogy az érintett intézmények, szervezetek (a Szociális Gondozó Központ tagintézményei, a rendőrség, az önkormányzat és a városvezetés ) képviselői összeülnek, és tájékoztatják egymást az aktualitásokról, teendőkről, illetve az év során bekövetkezett változásokról.

Az idei találkozót október 31-én tartották, a Szociális Gondozó Központ épületében. Elsőként a hajléktalanellátás munkatársai számoltak be arról, hány szabad férőhely van az intézményben. Ez nagyon fontos, hiszen aki bekerül a szállóra, illetve a menedékhelyre, azt nem fenyegeti a hideg, illetve az éhezés.

 

„Az éjjeli menedékhely (ami férfiakat fogad) gyakorlatilag telt házzal üzemel már most is. Délután 17 órakor 25 üres férőhellyel indulunk, ezek fél-egy óra alatt megtelnek. Ez ingyenes szolgáltatás, ellentétben az átmeneti szállóval, amiért fizetni kell. Itt még vannak szabad helyek, de folyamatos a jelentkezés mind a férfi, mind a női szárnyon, így december közepéig jó eséllyel ezeket az ágyakat is elfoglalják.

Ez részben megnyugtató, hiszen tudjuk, hogy 45 ember már biztonságban van, de aggasztó is, mert a kint maradtakat nem tudjuk már Érden elhelyezni. Mivel a hajléktalanok nagyon kötődnek a városhoz, nehéz őket kimozdítani innen” – húzta alá Stehlik Krisztián, a Hajléktalanellátás tagintézmény-vezetője, aki úgy látja: évről évre nehezebb a helyzet, ugyanis az érdi hajléktalanok egyre idősebbek, többségük 60 év feletti, és egyre többen krónikus betegségekkel küzdenek.

Ráadásul a rezsiválság miatt sokan utcára kerültek, mert lakásukat, albérletüket nem tudták fenntartani.

November 1-jével beindul a délután kettőtől este tízig tartó műszak, és azon dolgoznak a kollégák, hogy mindenkit el tudjanak helyezni – ha nem Érden, akkor Százhalombattán vagy Budapesten.

Akik nem szeretnének bejönni, azok kiemelt figyelmet kapnak a téli krízisidőszakban. „November 1-jétől az utcai szolgálat az ügyfelek téli időszakos ellátására koncentrál: teajáratot üzemeltetnek, a kihűlés ellen életvédelmi fóliát osztanak, meghűlés elleni gyógyszereket, meleg ruhát, pokrócot adnak azoknak, akik úgy döntenek, kint maradnak. Mi erőszakkal nem vihetünk be senkit, csak akkor intézkedhetünk, ha az emberélet közvetlenül veszélyben van.”

A tapasztalatok alapján a kint lévő mintegy huszonhárom hajléktalan 70 százaléka – tizenöt fő – nem kéri majd a bentlakásos szolgáltatást. Persze, ez függ attól is, hogy milyen hideg és havas lesz a tél – ha nagy hideg, páran mégis elfogadják a segítséget.

„Várhatóan a tizenötből hét ellátottunk tölti az utcán a telet, nyolc pedig lakhatásra alkalmatlan építményekben, önkényes lakásfoglalás útján szerzett ingatlanban vészeli át a hideg időt. Az a dolgunk, hogy ezek az emberek megkapjanak minden lehető segítséget ahhoz, hogy a téli időszakot túléljék, és ott legyünk mögöttük, legyen kihez fordulniuk” – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

Mint az értekezleten elhangzott, nem csak magányos emberek kerülhetnek bajba. Van olyan család is, amelyik nagyon nehéz körülmények között él, és az édesanya gyermeket vár. Ők ugyan nem hajléktalanok a szó szoros értelmében, de a kisbabát, ha megszületik, nem vihetik haza oda, ahol most laknak. Őket a családgondozók segítik, és próbálják rábeszélni, hogy családotthonba költözzenek.

Stehlik Krisztián arra kéri a lakosságot, ha azt látják, hogy valaki lakhatásra nem alkalmas helyen húzza meg magát, akár melléképületben, akár egy rögtönzött sátorban, hívja a krízistelefonszámok valamelyikét, hogy a rászorulók azonnal segítséget kapjanak. Szóljunk akkor is, ha tudomásunkra jut, hogy a szomszédságunkban valaki nem tudja ellátni magát, illetve bevásárolni, fűteni.

„Egyetlen hívás sem felesleges. Emberéletet menthetünk azzal, ha nem megyünk el a sátor, kamra mellett, hanem jelezzük a problémát.”

Krízistelefonszámok:

Rendőrség (éjjel-nappal):112
Városrendészet (8-16h) és Polgárőrség (16-08h): 06-80-204-571
Utcai szolgálat (14 – 22h): 06-20-328-1009
Hajléktalanszálló (éjjel-nappal):06-20-336-8773
Menhely Diszpécser szolgálat 24 órában: 06-1-338-4186

Kiemelt kép: Freepik.com, fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email