gerekekhazcsaladPixa_230720.jpg

Változtatási tilalom: a családok zöld utat kapnának, a társasházépítők továbbra is pirosat

gerekekhazcsaladPixa_230720.jpg

Változtatási tilalom: a családok zöld utat kapnának, a társasházépítők továbbra is pirosat

A pénteki rendkívüli közgyűlésen szavaznak a változtatási tilalommal kapcsolatos helyi rendelet módosításáról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Találtunk egy jó megoldást arra, hogy a már elrendelt változtatási tilalom az érdi polgárok, családok építkezési szándékait ne fékezze, viszont városszerte leállítsa az új társasházak építését a szigorú Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elfogadásáig. Péntekre rendkívüli közgyűlést hívtam össze, hogy minél hamarabb megnyissuk ezt a kiskaput a családoknak” – jelentette be közösségi oldalán Csőzik László polgármester.

Mint ismeretes,  július 15-ével változtatási tilalmat rendelt az önkormányzat Érd kertvárosias lakóterületnek minősülő, valamint településközponti övezeteiben (a részletekről lásd korábbi cikkeinket itt, itt és itt).

Mint arra Csőzik László is utalt posztjában, a tilalom a  parttalan társasházépítéseket megakadályozó új Helyi Építési Szabályzat életbe lépéséig van érvényben. Az új HÉSZ ugyanis pár hónapon belül elkészül, és ezt természetesen tudják az építési vállalkozók is. Számukra így sürgető, hogy beruházásaikat megkezdjék. Hogy a várható építkezési dömpinget megakadályozza, a városvezetés változtatási tilalom bevezetését szorgalmazta. A javaslatot a közgyűlés 11 igen szavazattal, egy nem és hat tartózkodás mellett elfogadta június végén.

 

 

A rendelet azonban nemcsak a társasházakat felhúzó vállalkozóknak, hanem a családi házak építtetőinek is átmeneti álljt parancsol.

Ez az átmeneti stop, mint írtuk, pár hónapig tart. Csakhogy, mint kiderült, ez a pár hónap is sok lehet:  a kormány nemrég (már a változtatási tilalom elrendelése után) úgy döntött, hogy 2024-től a csok-ot csak kistelepüléseken lehet igénybe venni – az érdiek tehát jövő januártól elesnek ettől a lehetőségtől.

Az új fejlemények miatt a változtatási tilalmon módosítana városvezetés, ezért összehívták péntekre a képviselő-testületet, hiszen a rendelet megváltoztatásához a városatyák jóváhagyása kell.

A cél az, hogy az előterjesztett módosítással biztosítsák a lehetőséget arra, hogy hogy 2024. január 1-ig az érdi családok felvehessék a csok-ot (már ha szeretnék és jogosultak rá), és ebben a változtatási tilalom senkit se akadályozzon.

 

 

„Hogy őszinte legyek: amikor elrendeltük a társasházépítési stopot, bevezettük az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat, tudtuk, hogy rögös útra lépünk, hiszen ilyet mielőttünk tudomásom szerint senki nem csinált. Bár több építésszel, jogásszal egyeztettünk, a tilalom elrendelését biztosító építési törvényre és a mi jogszabályunkra is igaz a mondás: a puding próbája az evés.

Ezért munkatársaimmal a városházán június 28-a óta gyűjtjük a legkülönfélébb lakossági észrevételeket, egyedi és konkrét ügyeket – hogy nekik is segíteni tudjunk -, majd egyeztettünk a Kormányhivatallal is.

Az utóbbi azért fontos, mert náluk van a tilalom betartásáért (is) felelős építési hatóság és ők látják el az önkormányzat törvényességi felügyeletét is. Sok múlik rajtuk.
Mindezek alapján alkottuk meg az érdi családoknak segíteni akaró módosító javaslatot, amelyről pénteken szavazunk” – zárta szavait a polgármester.

Fotó: Pixabay, Balogh Alex, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email