epitkezesPixabay_230630.jpg

Kisokos a változtatási tilalom megértéséhez

epitkezesPixabay_230630.jpg

Kisokos a változtatási tilalom megértéséhez

A változtatási tilalom a kertvárosias lakóterület (Lke) és a településközpont (Vt) övezetekbe tartozó ingatlanokra terjed ki. A rendelettel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

EZ A CIKKÜNK MÁR ELAVULT, A KISOKOST FRISSÍTETTÜK.

 

A változtatási tilalom minden ― már megkezdett építkezésre is ― vonatkozik?

Nem. Ahol július 14-ig az építésügyi hatósági engedély birtokában szabályszerűen megkezdik az építési tevékenységet, ott nem él a változtatási tilalom. Ahol elég az egyszerű bejelentés, ott azok építkezhetnek, akik június 28-ig az építésfelügyeleti hatóságnak bejelentették a tevékenységet, és a hatóság nem minősítette hiányosnak a bejelentést és a tevékenységet július 14-ig szabályszerűen meg is kezdik. Ennek az is az oka, hogy a városvezetés külön felkészülési időt biztosított a tilalmat elrendelő jogszabályban.

Módosítani szeretnék valamit a már megkezdett építkezésemet illetően, azaz eltérnék az eredeti tervektől. Megtehetem ezt a változtatási tilalom ideje alatt is?

Igen, szükség esetén kérelmezhető és kapható is módosítás, ha az nem érinti a településrendezési követelményeket.

Fa dőlt a házamra, súlyosan beáztunk, életveszélyessé vált a terasz. Mit tegyek?

Hozassa helyre nyugodtan a kárt, hiszen már meglévő építményen az állékonyságot, életet és egészséget, köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető kármegelőzési, kárelhárítási tevékenységet elvégez(tet)hetünk.

Az övezet, ahol élek, falusias lakóterület (Lf) besorolású. Rám milyen szabályok vonatkoznak?

A rendelet hatálya az Lke és a Vt övezetekbe tartozó ingatlanokra terjed ki, így önre a változtatási tilalom nem vonatkozik.

A változtatási tilalom azzal jár, hogy nem épülnek új óvodák, bölcsődék sem a városban?

Nem. A rendelet hatálya nem terjed ki a közérdekű célra irányuló tevékenységekre.

Mit jelent pontosan a telekalakítás? Terveztük a szomszéddal, hogy megvesz egy méternyi sávot a kertemből. Akkor ezt most nem teheti meg?

Nem, hacsak július közepéig le nem zárják a folyamatot.

Ha garázst vagy szerszámtárolót építek, az új építménynek minősül?

Igen. De ha július 15-e előtt megvásárolja az alapanyagot, és ezt számlával/nyugtával tudja igazolni, esetleg a kivitelezés tekintetében július közepéig megállapodik egy mesteremberrel (írásban), akkor ez már megkezdett építkezésnek minősül. Fontos: nem kell minden alapanyagot megvenni a szándék bizonyításához.

Szeretném kicseréltetni az ablakokat, és betetetnék egy erkélyajtót is. Ezt sem tehetem?

Ezek nem engedélyköteles vagy bejelentésköteles munkák. Az építésügyi hatóság legfeljebb akkor szerez róluk tudomást, ha valaki feljelentést tesz. Ugyanakkor az önkormányzat folyamatosan egyeztet az építésügyi hatósággal, hogy a helyes jogértelmezést kialakítsák, hiszen a tilalmi rendelet célja nem a családok ellehetetlenítése, hanem a partalan társasházépítési roham megfékezése.

Egyébként ha július 15-e előtt megvásárol egy ablakot vagy akár egy párkányt, és erről megőrzi a számlát, már igazolható, hogy a nyílászárócsere munkálatai megkezdődtek a hó közepe előtt.

Nem értem pontosan az értéknövelő változtatás fogalmát. Szeretném szeptemberben kívülről szigeteltetni a házat, és új párkányokat is csináltatnék. Ez minden bizonnyal növeli a ház értékét. Akkor én ezt most nem tehetem?

Ezek nem engedélyköteles vagy bejelentésköteles munkák. De itt is igaz, amit fentebb írtunk: ha megvan a szigetelőanyag, a homlokzatra való festék, és ezt július 15. előtt kiállított számlával igazoljuk (vagy leszerződünk a vállalkozóval július 15-ig), akkor ez már megkezdett beruházásnak minősül.

Aki szeretné elkerülni a szankciókat, és a beruházás megkezdése előtt szeretne biztosra menni, kihez fordulhat tanácsért, állásfoglalásért?

Az építész és a felelős műszaki vezető mondja meg, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően mi építhető és mi nem. De a Főépítészi Főosztály is segít, a foepitesz@erd.hu e-mail címen.

Új kerítést szeretnék. Ez is az építkezés kategóriába tartozik?

Igen, és ugyanaz vonatkozik erre a munkára, mint az ablakok beépítésére – legyen meg az alapanyag vagy a megállapodás július közepéig, és megkezdett beruházásnak minősül az építkezés.

A gépészeti beavatkozások is számítanak? Napelemet szereltetnék fel, illetve lecseréltetném a régi cirkót. Ezt, ugye, szabad?

Ha valami elromlik, akkor azt természetesen lehet cserélni. De lehetőség szerint ne most telepítsünk a homlokzatra, tetőre, kertbe gépészeti elemeket. Ha már most tudjuk, milyen cirkót szeretnénk, és meg tudjuk vásárolni, tegyük meg július 15-ig, vagy kössünk megállapodást a kivitelezővel – így már megkezdett munkálatokról beszélhetünk.

Miután a rezsiárak kirobbantak, megrohamozták a napelemet telepítők megrohamozták az ezzel foglalkozó cégeket, így az iparág túlterhelt, a telepítésére akár fél évet is várni kell. Jó eséllyel a tilalom pár hónapos ideje alatt olyan telepítések kerülnek sorra, amelyekre már július 15-e előtt szerződést kötöttek.

Már megrendeltem a felújítási/gépészeti munkát, hónapok óta vártam a mesteremberekre. Most mondjam le őket? Hová tegyem a már megvett anyagot?

Mint fentebb írtuk: ha már megrendelte és leszerződött időpontja van az építésre/telepítésre (azaz megkezdte a beruházást és ezt igazolni is tudja), akkor egy hatósági ellenőrzés során sem éri retorzió. Az számít, hogy július 15. előtt igazolhatóan megkezdte-e a munkát.

Hozzánk költöznének a lányomék, így a padlásból tetőteret alakítanék ki. Megváltozna az épület magassága, és a födém is. Erre is kiterjed a változtatási tilalom?

Igen. De a változtatási tilalom átmeneti, csak arra a pár hónapra lett bevezetve, amíg el nem készül az új Helyi Építési Szabályzat.

Tönkrement a terasz köve, és ha már cseréljük, kiszélesíteném legalább két méterrel. Megtehetem?

Nem. Hacsak nem kezdi el a munkálatokat még július 15-e előtt – például azzal, hogy megvásárolja a teraszkövet (és erről számlája is van), vagy leszerződik a vállalkozóval.

Tavaly ősszel vettem egy telket Érden, az építkezést most őszre terveztem. Így, hogy elrendelték a tilalmat, csak később tudok nekiállni, és az infláció miatt sokkal többe fog kerülni ugyanaz a munka. Az ebből adódó kárt megtéríti nekem az önkormányzat?

Nem, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény 30. § (5) bekezdése alapján nem jár kártalanítás. Viszont – mint fentebb is írtuk – a változtatási tilalom átmeneti, ha elkészül az új HÉSZ, megszűnik.

Képeink illusztrációk.

Forrás: Shutterstock, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email