felujitas_epitkezes_ingatlan

Mit lehet tenni és mit nem a változtatási tilalom alatt?

felujitas_epitkezes_ingatlan

Mit lehet tenni és mit nem a változtatási tilalom alatt?

Tekintsük át, hogy a statisztikák alapján egyáltalán hány érdi építtetőt és kiket érint a tilalom.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy biztos, a változtatási tilalom ideje alatt építkezni nem lehet. Itt is van azért kivétel, ugyanis az önkormányzat biztosított felkészülési időt is: akik július 14-ig az építésügyi hatósági engedély vagy egyszerű bejelentés alapján megkezdték az építési tevékenységet (az utóbbinak feltétele, hogy 2023. június 28-ig az építésfelügyeleti hatóságnak bejelentették a tevékenységet és az nem minősítette hiányosnak a bejelentést.)

epitkezes_200509

Az elmúlt 6 évben 1600 telken indult építkezés Érden. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy fél évre 133 építkezés jutott, ami jelnetős hányadában az új lakásokat – többnyire a városba betelepülni akaróknak – utólag értékesítő vállalkozók és nem családok indítottak. Tehát a változtatási tilalom ezeket a vállalkozói építkezéseket célozza és őket érinti elsősorban.

Persze a tilalom átmenetileg néhány tucat építkezni akaró családot is érint, de mint a városháza szóvivője elmondta, éppen ezért pörgeti fel a városvezetés az új HÉSZ megalkotását, hogy megszűnjön a tilalom, és azok is igénybe vehessék idén még a csok-ot, akik eddig még nem tették meg.

epitmenyado

Sokan – pont a rengeteg építkezés miatt – ugyanakkor pont azt tették szóvá, miért csak most lépett a városvezetés, miért nem rendelte el a tilalmat korábban. „Mivel a törvény nem engedi meg, hogy különbséget tegyünk a tilalommal társasház és családi ház között, nem akartuk, hogy túl hosszú időn keresztül érintse a családokat.

Figyelembe vettük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőiparban is drasztikusan emelkedtek az árak – csak idei első negyedévben 25 százalékkal –, ezért az építkezések száma csökkent, azaz a tilalom most kevesebb érdi lakóst érint. Az év első időszakában 37,5 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek építkezésre, azaz a közeljövőben az építkezések durva visszaesése várható” – mondta László Ferenc.

De mi van a felújításokkal? Ugyanis a parlament alkotta építési törvénynek van egy nehezen értelmezhető gumiszabálya, ami úgy szól, a tilalom idején nem lehet „értéknövelő beruházást” sem végezni.

Ám ezek a beruházások – pl. kerítésépítés, szigetelés, nyílászárók cseréje – nem bejelentéskötelesek, nem kell a hatóság semmilyen hozzájárulása. Az építésfelügyeleti hatóság pedig elsősorban az építkezésekre fókuszál, nem a felújításokra. Jó kérdés, mi van akkor, ha akad egy rosszindulatú szomszéd, aki rohan feljelentést tenni.

„Folyamatosan egyeztetünk a Kormányhivatal építésügyi és építésfelügyeleti hatóságával a helyes joggyakorlat kialakításáról, hiszen a rendelet deklarált célja az új építkezések megfékezése, épp elég azokra koncentrálni”

– árulta el a városháza szóvivője.

Ráadásul az olyan beruházásoknál, mint például a napelemtelepítés hatalmas csúszásban van az iparág. A rezsiárak tavalyi kirobbanása után sokan szerződtek napelemek telepítésére, de a legtöbb ezzel foglalkozó cég – a dömping miatt – most jut oda, hogy ezeket teljesítse. Magyarán a szerződések július 15-e előttiek, tehát mehet a beruházás a tilalom ideje alatt is.

Akinek kérdése van a rendelettel kapcsolatban, írjon a foepitesz@erd.hu címre. Érdemes átolvasni alábbi kisokosunkat is, ahol több tipikus esetet leírtunk. Aki pedig a változtatási tilalom elrendelésének okára kíváncsi, ezt a cikkünket nézze meg.

Képeink illusztrációk

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email