haz_epites_epitkezes

Megállj a társasházdömpingnek

haz_epites_epitkezes

Megállj a társasházdömpingnek

Változtatási tilalmat rendelt el július 15-ével az önkormányzat. Összefoglaljuk, hogy ez mit jelent, miért volt szükség a bevezetésére, és kit hogyan érint.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd megtelt – tudja, látja ezt mindenki, aki reggel tíz-húsz perceket tölt a dugóban, parkolót keres a városközpontban, időpontot kér a szakorvosi rendelőben, vagy csak kora délután kiugrik valamelyik szupermarketbe, és végigállja a kígyózó sort a pénztárnál. De tapasztalják ezt azok a szülők is, akik óvodába, bölcsődébe íratják a gyereküket: míg 2018-ban 297 gyereket iskoláztak be, 2022-ben már 515-öt. Sokan vagyunk és még többen leszünk: a 2019-es 69,7 ezerről 2022-re 76 ezerre nőtt a lakosság száma, és bár az elmúlt évtizedben számos, az infrastruktúrát érintő fejlesztés történt – a csatornázástól az új iskolák építéséig –, a betelepedési hullámmal a város még így sem tud lépést tartani.

Kinőttük Érdet, és Érd is kezd kinőni minket – azaz azt a kertvárosias jelleget, amit mindannyian úgy szeretünk. Mivel az agglomerációban Érden még mindig olcsóbbak az ingatlanok, mint például Budaörsön vagy Törökbálinton, óriási a kereslet. És erre a lehetőségre az építkezési vállalkozók évekkel ezelőtt lecsaptak: jó áron vásároltak nagyobb telkeket, ahol aztán olyan társasházakat húztak fel, amelyek idegenek a városképtől.

De más probléma is van ezzel: az utóbbi időben gyakorivá vált, hogy míg a nagy telken korábban egy kicsi ház állt, ahol mondjuk négyen laktak, egyes városrészekben a társasházakban – amit egy joghézagot kihasználva osztatlan közös tulajdonként sóznak rá a vevőkre – már huszonöten, vagy még többen. Ami azt jelenti, hogy nem egy-két, hanem 8-10 család csatlakozik rá hirtelen a közműhálózatra.

És a közüzemi infrastruktúra sem bírja már a terhelést. Sokat elárul, hogy míg tavaly az aszály idején nem volt időszakos locsolási tilalom Érden, idén Tárnok, Pusztazámor, Törökbálint és városunk polgármestere is kénytelen volt elrendelni. Ugyanakkor év eleje óta a részben önkormányzati tulajodban álló vízmű a város felében nem ad ki csatlakozási engedélyt ikerházra, társasházra.

Az önkormányzat jóideje dolgozik azon, hogy gátat vessen az egyre jobban elszabaduló társasházépítéseknek. Tavaly elrendelte, hogy társasházak esetében tilos az oldalfalakon ablakokat kialakítani, ezzel sikerült megfelezni az egy épületben praktikusan kialakítható lakások számát. A szomszédos épületekhez képest maximum egy szint eltérés megengedett, így például földszintes családi házak mellé legfeljebb egyemeletes épületeket lehet építeni.

A városvezetés 2019 óta nem von be külterületet, hogy azon építkezni lehessen, továbbá négy éve nem járult hozzá lakóparkok építéséhez. Mint arról a polgármester, Csőzik László a napokban a Facebook-oldalán beszámolt: ez sem bizonyult elégségesnek, ezért folyamatosan lobbiztak más agglomerációs településekkel együtt, hogy a kormány adja vissza a 2017 és 2020 között elvett építésügyi hatóságot, de nem jártak sikerrel.

A parttalan társasházépítések megfékezése miatt döntöttek úgy, hogy teljesen átírják a Helyi Építési Szabályzatot (azaz a HÉSZ-t), pár hónap, és életbe lép. Amit persze tudnak az építési vállalkozók is – hiszen az új HÉSZ-ről társadalmi vita indult –, és minél közelebb van a szabályzat várható bevezetése, annál sürgetőbb számukra, hogy a beruházásaikat megkezdjék. Hogy ennek a (teljesen logikus) lépésnek elejét vegyék, a városvezetés úgy döntött: változtatási tilalmat rendel el a nyár közepétől az új HÉSZ bevezetéséig. A városatyák közül egyetlen egy voksolt nemmel, ami mutatja, hogy a társasházstoppal alapvetően az ellenzék is egyetért.

epitkezes

Bár az önkormányzat véget vetett a város terjeszkedésnek, lakóparkok építéséhez pedig nem járul hozzá, azért az Érden belül meg beépíthető telkek száma rendkívül magas, a bomba tehát ketyeg. 2000 feletti azoknak a telkeknek a száma, amikre még egy vagy akár két épület is felhúzható benne akár több lakóegységgel. Több mint 700 beépítetlen ingatlan 1000 négyzetméternél is nagyobb, ami azt jelenti, hogy akár két lakóépület is építhető rá.

„Őszintén: tartottunk tőle, hogy az új HÉSZ bevezetése előtt ezekre a lehetőségekre az utolsó pillanatban lecsapnak a vállalkozók, ezért kell az átmeneti tilalom”

– mondta a lapunknak a városháza szóvivője, László Ferenc.

Fontos tudni: azért most került sor az intézkedésre, mert június végére már körvonalazódott, hogy a HÉSZ mikorra készül el, nem árulunk el titkot: ez a tervek szerint az év végéig megtörténik, így várhatóan legfeljebb fél évig kell a tilalommal számolnunk.

Ez egyébként azért fontos, mert nemcsak a társasházakat felhúzó vállalkozóknak, hanem a családi házak építtetőinek is átmeneti álljt parancsol a rendelet. (Erről részletesebben itt írtunk.) Ezt a lakosok is tudják – június 28-a, azaz a jogszabály elfogadása óta több megkeresés érkezett az önkormányzathoz, és voltak olyanok is, akik a közösségi oldalakon fejezték ki nemtetszésüket. Szerencsére a legtöbb esetben van megoldás – erről alábbi cikkünkben írunk.

Képünk illusztráció

Fotó: ÉrdMost archív, infografika: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email