Ez a parkolás nemcsak a zöldeknek fáj

Így parkolnak tilosban az érdiek

Ez a parkolás nemcsak a zöldeknek fáj

Így parkolnak tilosban az érdiek

Sokan fittyet hánynak a megállást tiltó táblákra is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utóbbi időben többször is megírtuk, hogy Érd, mint a kisgömböc napról napra csak növekszik. Ennek okán pedig egyre több az autó is a városban, ami például akkor lehet igazán szembetűnő, amikor parkolóhelyet keresünk. De hát erről szintén volt már szó a közelmúltban.

Arról viszont kevesebbet beszéltünk, hogy mit tesz az egyszeri érdi ember ha nem tudja/akarja az arra kijelölt helyen, de legalábbis az közösségi együttélés normáinak megfelelően letenni a gépjárművét.

„Idén szabálytalan parkolásért eddig 35 esetben kellett távolléti bírságot (ismertebb nevén: mikuláscsomagot) 4 esetben pedig helyszíni bírságot kiszabnia a helyi Városrendészeti Osztálynak. Míg március, áprilisban 110 alkalommal kellett figyelmeztetni valakit, hogy rossz helyen állt meg”- árulta el az ÉrdMost kérdésére László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.

A bírság mértéke 10 és 50 ezer forint között mozog, de súlyos kihágás, például a mozgássérült parkoló jogtalan használatakor minden esetben a legnagyobb büntetési tételre számíthat az ember. Persze, ha valaki ezt nem fogadja el, akkor a Városrendészeti Osztály feljelentést tesz, azonban ilyenkor alakulhat úgy is az eljárás, hogy az eredeti összeg többszörösét kell majd kifizetnie.

„Mindenesetre a városnak nem célja a büntetések két kézzel szórása, inkább a figyelmeztetésben hisznek. Már csak azért is, mert a városvezetés is tudja, hogy mekkora gondot jelent Érden a parkolás. Ahogy az infrastruktúra más elemei, úgy a parkolóhelyek száma sem tudja követni a növekvő lélekszámot. Ugyanakkor ez már nem helyi szintű, hanem agglomerációs probléma” – tette hozzá László Ferenc.

Ennek ellenére folyamatosan épülnek parkolók Érden. Érdligeten a vasútállomás mellett például egy 35 férőhelyes parkolót létesítettek a Pest felé tartó vágány mellett, míg a másik oldalon, a Porcsinrózsa utcában az önkormányzat 2000 négyzetméternyi parkolót újított fel.

Érd Nagyállomásnál, a Tolmács utcában tavaly tavasszal készült el egy 46 autónak elegendő P+R parkoló, de épült egy 44 férőhelyes B+R (bike and ride, azaz kerékpározz és utazz) parkoló is. És ne feledkezzünk el az Érd felső állomásnál kiépített parkolóról sem, ami 20 gépkocsi számára nyújt megállási lehetőséget.

László Ferenc hangsúlyozta, hogy ezek a parkolók igen fontosak, de a belváros helyzetét nem javítják, hiszen nem mindenki akar tovább vonatozni, buszozni, hanem csak vásárolni, ügyet intézni érkezik a központba. Vagy azért, mert ott lakik.

Érdekességként hozzátette: a lakótelep 730 lakásához mindössze 55 garázs épült egykor. Mint mondja, sokan morgolódnak az itt élők közül, hogy a házak közötti szabad helyeket gyakran elfoglalják a központban ügyintézők, de még a Pestre ingázók is.

A büntetésekre visszatérve a kommunikációs vezető nyomatékosította, ha egyesek védhetetlen módon átlépnek a KRESZ írott vagy a közlekedési morál íratlan szabályain, úgy érdemes és szükséges is büntetni.

László Ferenc elmondta, a megnövekedett forgalom ellenére a városrendészek amúgy nem tapasztalják, hogy ugrásszerűen megnőtt volna a tilosban parkolások száma az utóbbi esztendőkben. Amit általánosságban meg lehet jegyezni, hogy a közintézmények, iskolák, óvodák környékén gyakrabban fordul elő szabálysértés.

Hogy személyesen is lássuk mi a helyzet, körbejártuk a városközpontot egy átlagos hétköznapon. Miként a témával kapcsolatos közösségi médiás posztokat is felkutattuk az elmúlt évekből. Az alábbiakban ezekből nézhetnek meg egy rövid összeállítást.

Ha ön is találkozott már tilosban parkoló autóssal Érden, és van egy jó sztorija, esetleg képe, videója az esetről, akkor ossza meg velünk!

Fotó: ÉrdMost, Facebook/Érden Láttam Hallottam

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email