autós7_230411

Megtelt a belváros parkoló autókkal

autós7_230411

Megtelt a belváros parkoló autókkal

Helyzetkép Érd központjában, egy átlagos hétköznap délelőtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Borzalmas” – összegezte tömören a hölgy, miután leparkolt a régi buszpályaudvaron. Kedd késő délelőtt még volt egy-két szabad hely a kínai üzletek előtti placcon. A Béke téri nagy parkoló dugig telt, ahogy a Budai út és a lakótelepi szervizút parkolóhelyei is. Az Érd alsói P+R parkoló alsó szintjén sem voltak szabad férőhelyek.

Kérdésemre, volt-e már, hogy nem talált helyet, a hölgy nemmel válaszolt. Valahol mindig akad, csak keresni kell. Szóval a helyzet nem is annyira borzasztó… Szabálytalanságokkal egyébként nem találkozott, inkább a zsúfoltság a jellemző, mint a kaotikus parkolás. Persze, azért akad példa „fekete bárányra” is.

„Nem a parkolóhelyek számával van a baj” – nézett rám egy másik hölgy. „Azzal van a gond, hogy hetvenezren élünk a településen. Ennyi ember nyilván nem tud leparkolni a városközpontban, a parkolóhelyek száma a beköltözőkével nem tud lépést tartani.”

„Mi nem Érden élünk, csak a bevásárlóközpontba megyünk. Nem itt akartunk parkolni, de végül is sikerült a közelben megállni. Az, hogy nem kell fizetni a parkolásért, jó dolog, bár ha fizetős lenne, nem volna ilyen zsúfolt ez a belvárosi rész” – vélte egy asszony, aki a családjával érkezett bevásárolni.

„Hol itt parkolok, hol a lakótelepnél, attól függ, melyik üzletbe megyek. A P+R-ben van mindig hely, de attól a bolttól, ahová a feleségem jött, az messze van. Az üzlet előtt persze már nincs hely, így beálltam egy parkoló autó elé, és ha útban vagyok, arrébb megyek” – mondta egy autójában várakozó férfi. A kérdésre, hogy szerinte mi lenne a megoldás a parkolási gondokra, nevetve mondta, hogy azt bizony nem tudja.

Az érdi autósokkal folytatott beszélgetéseinkből kiderült, hogy azért találni parkolóhelyet a belvárosban, csak nem pont a kiválasztott üzlet előtt, hanem pár száz métert gyalogolni kell. Azt pedig senki sem szeret, főleg akkor, ha tömött szatyrokkal lép ki a boltból. Igaz, a szupermarketek előtt nagy parkolókat alakítottak ki, amikor az üzleteket építették, de van, ahol ez kevés: a Lidl előtt a forgalmasabb órákban nagyon nehéz szabad helyet találni.

Pedig oda nem is állnak be az ingázó autósok, sem azok, akik több órára érkeznek a városközpontba, mert a Lidl szigorú időkeretet szabott az ingyenes parkolásnak. Aki ez túllépi, annak fizetnie kell. Ugyanilyen táblát helyeztek ki a régi buszpályaudvaron is, úgyhogy aki hosszabb időre hagyná a belvárosban a kocsiját, annak érdemesebb a P+R parkolót választania.

A közterületeken és a kis üzletek előtt, valamint a lakótelepi zónában azonban ingyen lehet parkolni a hét bármelyik napján, ami a többi város gyakorlatát tekintve egyedülálló dolog. Hogy ez így marad-e és mik a város tervei a parkolással, arról Szűcs Gábor alpolgármester beszél szerda reggel az ÉrdFM101.3 Bundáskenyér reggeli műsorában.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email